• BDU

Gemeente blijft vrezen voor lage opkomst bij verkiezingen

HAARLEMMERMEER Als de respons op de tweede peiling van de gemeente in het kader van de komende verkiezingen een goede indicatie is, komen er 21 november maar weinig mensen stemmen. Op de onder 7.000 inwoners van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude verspreide peiling, kwam maar van zo'n 15 procent respons. 

Dat blijkt uit de uitkomst van de tweede peiling, die de gemeente deze week bekend heeft gemaakt. Ook de eerste peiling, 2 weken geleden, wees al uit dat het slecht gesteld was met de animo voor de verkiezingen. Die zijn in Haarlemmermeer nu pas, terwijl in de rest van Nederland al in maart werd gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. Reden hiervoor was de fusie tussen de gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. 

TERUGHOUDEND Hoewel de gemeente terughoudend is met het verbinden van conclusies, is in deze tweede steekproef de VVD nog steeds de grootste partij met 27 procent van de stemmen, wat gelijk zou staan aan elf zetels in de gemeenteraad. Als tweede volgen het CDA, Forza! en GroenLinks, die alle drie vijf zetels halen volgens de peiling. Daarin keren SRH en de CDVP (beide nu één zetel) niet meer terug. De nieuwe partij Gezond Haarlemmermeer grijpt ook naast een zetel. 

Overigens heeft SRH-lijsttrekker Rinus Beusenberg zeer ontstemt gereageerd op de uitslag van de tweede peiling. Hij geeft aan zich niet te herkennen in de uitkomst en vindt dat de gemeente zijn partij 'constant verkeerd in de lijsten zet en benoemt'. Hij verzoekt de gemeente daarom zijn partij uit de peilingen te houden.