• Hoogheemraadschap Rijnland

Update: Waterschapsverkiezingen: hogere opkomst, weinig verschuivingen

HAARLEMMERMEER Met een opkomst van 54,2 procent hebben inwoners van Rijnland, waar Haarlemmermeer onder valt, zich uitgesproken tijdens de Waterschapsverkiezingen. De definitieve uitslag  van het hoogheemraadschap van Rijnland laat een stijging zien in het aantal stemmen. In 2015 kwam 46,2 procent naar de stembus. De zetelverdeling blijft echter goeddeels hetzelfde.

Maandag 25 maart werd de definitieve uitslag bekend gemaakt. Dijkgraaf Rogier van der Sande gaf vorige week al aan erg trots te zijn op de toen voorlopige opkomst. "De stijging van het aantal stemmers toont aan dat mensen het belang van water inzien en de rol van het waterschap waarderen", zo denkt hij.

Al meer dan 750 jaar houdt het hoogheemraadschap van Rijnland, in een van de meest complexe beheergebieden van Nederland, de kwaliteit van het water in de gaten en waakt over de veiligheid. Maar met het veranderende klimaat komen ook steeds meer uitdagingen. "We zullen ons de komende jaren verder moeten blijven ontwikkelen en steeds op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingen. Een mooie uitdaging voor het nieuwe bestuur om hierbij ook de belangen van diverse partijen binnen Rijnland mee te nemen."

In Rijnland is de definitieve uitslag van de Waterschapsverkiezingen als volgt:

* VVD.............................20,7 procent (5 zetels)
* CDA.............................13,6 procent (3 zetels)
* Water Natuurlijk...........13,8 procent (3 zetels)
* PvdA............................15,1 procent (3 zetels)
* Alg. Waterschapspartij...7,5 procent (1 zetel)
* PvdD.............................11,7 procent (2 zetels)
* ChristenUnie-SGP..........7,9 procent (2 zetels)
* 50Plus...........................8,1 procent (2 zetels)
* Trots..............................1,5 procent (0 zetels)