• Blije gezichten bij de HAP, die nu samen met de VVD de grootste partij van Haarlemmermeer is.

    Ron van der Steeg

Veel blije gezichten na spannende gemeenteraadsverkiezingen

HOOFDDORP Nadat burgemeester Onno Hoes rond middernacht de voorlopige einduitslag bekend had gemaakt, waren er veel blije gezichten te zien bij de deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daar was ook alle reden toe.

VVD-lijsttrekker Jurgen Nobel kon tevreden zijn, omdat zijn partij opnieuw tot de grootste werd gekozen. Dat was overigens nipt, want de HAP van lijsttrekker Marjolein Steffens-van de Water zat de VVD op de hielen. Marjolein Steffens was dan ook euforisch over het behaalde resultaat. Beide grootmachten krijgen zeven zetels in de raad.

NOPJES Ook CDA-lijsttrekker Mariëtte Sedee was in haar nopjes met de verkiezingsuitslag. Haar partij leed weliswaar een licht verlies maar behoudt haar vijf raadszetels en schoof zelfs op naar de derde plek in de rangschikking van partijen.

Forza! kon haar geluk niet op toen op het allerlaatste moment bleek dat de winst van 0.3 procent een extra zetel oplevert. Lijsttrekker Paul Meijer stelde trots vast dat zijn partij voor de zoveelste keer op rij winst heeft geboekt bij de verkiezingen. Forza! komt nu in januari met vijf mensen in de raad.

TEVREDEN Lijsttrekker Maaike Ballieux van GroenLinks was ook een tevreden mens, al viel de winst van 1 zetel (van drie naar vier) misschien wat minder uit dan vooraf was gehoopt. Een zetel winst was er ook voor de dankbare ploeg van de ChristenUnie-SGP die in de nieuwe raad weer met twee raadsleden mogen aantreden.

Blije gezichten waren ook bij nieuwkomer Gezond Haarlemmermeer, die in de persoon van Kasper Sulmann een vertegenwoordiger naar de nieuwe gemeenteraad mogen afvaardigen. Ook Hans Spijker (EEN Haarlemmermeer) en Rinus Beusenberg (SRH) waren tevreden met behoud van hun zetel.

GEHALVEERD Tegenover blije gezichten staan natuurlijk altijd politieke partijen die een minder goed resultaat hebben behaald. Dat gold vooral voor lijsttrekker Joost Koomen van D66, wiens fractie van zes leden werd gehalveerd. De PvdA van lijsttrekker Mieke Booij moet het de komende 4 jaar met drie in plaats van vier leden doen. De laatste teleurstelling betrof Anneke van der Helm van de CDVP, die te weinig stemmen binnenhaalde om haar raadszetel voort te zetten.