• Minister Cora van Nieuwenhuizen.

    Eigen foto

Volle bak voor minister Van Nieuwenhuizen

HOOFDDORP VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen was maandagavond in Hoofddorp in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer. De minister zorgde voor een propvolle zaal met toehoorders in Papa's Beach House.

Van Nieuwenhuizen kweet zich uitstekend van haar taak als hoofdact. De minister van Infrastructuur en Innovatie slaagde erin de zaal bijna twee uur lang soepel aan haar lippen gekluisterd te houden. Het ging een beetje over de weg en het water, en dan vooral het gebrek eraan afgelopen zomer, maar het belangrijkste gespreksonderwerp was toch de luchtvaart en Schiphol.

Voordat de minister het woord kreeg, presenteerde VVD-lijsttrekker Jurgen Nobel al even soepel het verkiezingsprogramma van zijn partij. Hij pleitte onder meer voor platgezegd 'minder regels en meer bier' zodat het zo gezellig wordt in de polder dat jongeren niet meer hoeven te vertrekken.

Op een vraag van presentator Pieter-Jan de Baat wie er voor selectieve groei van Schiphol is staken heel wat bezoekers hun vinger op. De hoop is gevestigd op schonere en stillere vliegtuigen en in de toekomst zelfs elektrische toestellen, maar volgens de minister kan dat nog wel even duren.

De meningen over de overlast die de luchthaven veroorzaakt waren als vanouds verdeeld. Een inwoner van Zwanenburg vond dat je niet moeilijk moet doen over de hinder. Als je 's nachts last hebt van lawaai slaap je toch gewoon met oordopjes in, zo was zijn boodschap.

Oud-raadslid Leo Mesman (GroenLinks) had een heel ander geluid. Volgens hem is er nog steeds sprake van forse overlast en kan die het beste worden teruggedrongen door het aantal vliegbewegingen per jaar terug te dringen tot maximaal 300.000. Nu zijn er dat bijna 500.000. Het standpunt van Mesman werd met enige afkeuring ontvangen.

Minister Van Nieuwenhuizen was blij met alle meningen en ideeën over Schiphol, want ze werkt aan een nieuwe luchtvaartnota die volgend jaar klaar moet zijn. Die nota moet helderheid geven over de toekomst van Schiphol. Misschien komt er wel een vliegveld in zee. Van Nieuwenhuizen laat onderzoeken of dat een serieuze optie is.

De minister ziet ook groeiende kansen voor een duurzame luchtvaart, die op dit moment nog in de kinderschoenen staat. Oud-VVD-raadslid Mark Mees proefde een licht 'GroenLinks-sentiment' in het betoog van Cora van Nieuwenhuizen. Als je wilt vliegen, moet je toch gewoon vliegen, zo stelde Mees. De minister was het daar wel mee eens, maar zij voegde er direct aan toe dat je als overheid wel je verantwoordelijkheid moet nemen om ervoor te zorgen dat ook onze kinderen nog kunnen leven.

De minister nam ook de klachten over de hinder van het vliegverkeer serieus. Volgens recent onderzoek blijkt dat die hinder ernstiger is dan eerder door Schiphol gesteld. VVD-wethouder Adam Elzakalai zette een dik vraagteken bij die conclusie. Volgens hem wordt ervanuit gegaan dat alle inwoners van Haarlemmermeer tot de gehinderden behoren. “Maar als ik naar mezelf kijk, hoor ik daar zeker niet bij.”