• BDU

Weinig animo voor verkiezingen

HAARLEMMERMEER Inwoners van Haarlemmermeer lopen nog niet warm voor de verkiezingen van 21 november. Dat blijkt uit de eerste van twee peilingen die de gemeente heeft gehouden. Doel van de peilingen is achterhalen of en zo ja waarop Haarlemmermeerders 21 november gaan stemmen. 

De peiling is uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research, in opdracht van de gemeente, met een steekproef van 5000 inwoners van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude, aangevuld met deelnemers aan het onderzoekspanel van I&O Research afkomstig uit  deze gemeenten. De respons van de steekproef was laag. In totaal namen 746 personen deel, dat is 14 procent.

ZORGEN De belangrijkste conclusie naar aanleiding van deze eerste peiling is dat de verkiezingen op dit moment nog helemaal niet leven, zo constateert de gemeente. De zorgen over de opkomst blijken terecht, gezien de lage respons om aan het onderzoek mee te doen. De verkiezingen in Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude komen op een ander moment dan in de rest van Nederland, en bij dergelijke verkiezingen is een veel lagere opkomst gebruikelijk, aldus de gemeente.

Volgens de gemeente is het door de lage respons moeilijk om conclusies aan de peiling te verbinden over hoe de verkiezingen zullen uitpakken. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 30 procent van de ondervraagden aangeeft nog niet te weten waarop te stemmen. Uit de steekproef komen de VVD, GroenLinks en het CDA voorlopig als grootste partijen naar voren.

De tweede peiling is momenteel gaande. De resultaten worden 8 november bekendgemaakt.