• BDU

Zestal lokale partijen op kieslijst

HAARLEMMERMEER Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 21 november kunnen de inwoners van Haarlemmermeer en (nu nog) Haarlemmerliede en Spaarnwoude - naast de lokaal actieve landelijke politieke partijen, die zich niet lokaal hoeven te registreren - stemmen op zes lokale partijen. Dat blijkt uit de lijst met geregistreerde partijen die de gemeente bekend heeft gemaakt. 

Op de lijst met lokale partijen staan - zeker voor inwoners van Haarlemmermeer - veel bekende namen: HAP, SRH, Forza!, EEN Haarlemmermeer en CDVP zijn allemaal al meerdere jaren actief en hadden de afgelopen jaren één of meer zetels in de raad. De HAP is momenteel zelfs onderdeel van het college. Nieuw op de lijst is GEZOND Haarlemmermeer. 

ONTBREKEN Wat verder opvalt aan de lijst, is het feit dat zowel Onafhankelijk Liberaal (de partij van Kees van der Linden) als Politiek STERK (Anneke van der Veer) ontbreken. Van der Linden gaf eerder al aan een punt te gaan zetten achter zijn politieke carrière.

De exacte reden van het ontbreken van de partij van Van der Veer is niet bekend, maar de Vennepse raakte de afgelopen tijd - naar eigen zeggen onterecht - betrokken bij een grootschalige fraudezaak. Burgemeester Onno Hoes vroeg haar eerder deze maand nog op te stappen als gemeenteraadslid, omdat ze niet meer in de gemeente zou wonen.

BLANCO Overigens is het nog steeds mogelijk voor politieke groeperingen om deel te nemen aan de verkiezingen. Dat moet dan wel gebeuren zonder partijnaam, op een zogenaamde 'blanco' lijst. Volgens de gemeente is dat zowel in Haarlemmermeer als in Haarlemmerliede en Spaarnwoude nog nooit voorgekomen.