• Redactie

Bakkerij Gorthuis 95 jaar een begrip

HOOFDDORP Zondag 1 oktober viert bakkerij Gorthuis feest, de bakkerij bestaat dan 95 jaar. "En daar zijn wij beretrots op" aldus Peter en Aria Gorthuis. Overgrootvader Adriaan Gorthuis begon oktober 1922 met het bedrijf, ondanks dat hij in eerste instantie eigenlijk liever café-bioscoophouder was geworden. "Blij dat hij dit niet gedaan heeft, want dan hadden wij nooit dit mooie bedrijf kunnen voortzetten als vierde generatie" Toch zit het gek op films zijn wel in de genen volgens Peter, "mijn opa en vader en ook ikzelf zijn gek op films, dus een vreemde keuze zou het van mijn overgrootvader niet geweest zijn om bioscoophouder te worden, toch koos hij gelukkig voor het mooie bakkersvak en na mijn opa en vader zijn Aria en ik nu alweer achttien jaar de trotse eigenaren."

VOORUITSTREVEND Overgrootvader Adriaan was wel vooruitstrevend in zijn vak, hij was één van de eerste bakkers die machinaal ging werken waardoor de bakkers betere werkomstandigheden kregen, toch blijft het vak veel handwerk houden.

Peter: "Uiteraard gebeurt er ook bij ons het een en ander machinaal , maar veel broodsoorten kneden wij nog steeds met de hand, maar dat maakt het vak juist zo mooi, het voelen van het deeg door je handen is het mooiste wat er is."

Peter bakt nog steeds volgens het recept van overgrootvader, hier en daar met een moderne aanpassing, maar nog steeds met het beste kwaliteit meel en zonder toevoegingen van broodverbeteraars, suikers en melk.

In al die jaren is er uiteraard veel veranderd, zo is de winkel ook aangepast naar de moderne tijd met de verkoop van ook vleeswaren en een eigen kaaslijn, en daar zijn Peter en Aria trots op. "je moet als ondernemer altijd blijven kijken wat er speelt en het aanpassen van de winkel was zo'n moment, de klanten zijn er blij mee en wij ook, wat is er tenslotte mooier dan de klant het totaalplaatje te kunnen aanbieden van gebak, brood en beleg in één."

De 100 jaar willen Peter en Aria uiteraard ook zeker halen, maar eerst gaan ze dit 95-jarig bestaan vieren met hun klanten door zondag 1 oktober tussen 11.00 en 14.00 uur een open dag te houden.

Een gezellige en lekkere open dag waar geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen in de bakkerij, waar demonstraties worden gegeven door de bakkers, er proeverijen zijn en vriend Viktor Brand (bekend van SBS6) als bakkersreporter de bakkers alle vragen zal stellen die het publiek wil weten, ook zal hij een lekkernij gaan onthullen welke Gorthuis speciaal voor Haarlemmermeer heeft gemaakt, hij zal deze lekkernij als eerste overhandigen aan de wethouders Derk Reneman en Adam Elzakalai.

Voor de kinderen zal er een leuke speurtocht door de bakkerij gaan plaatsvinden, kortom een dag om samen met Peter en Aria te vieren dat bakkerij Gorthuis al 95 jaar de vele trouwe klanten voorziet van overheerlijk brood en banket en dit nog vele jaren wil gaan doen.

Gorthuis bakkerij en delicatessen

Kruisweg 953

2132 CD Hoofddorp

023-5616287