• Dikke jassen bij het winterbierfestival eerder dit jaar in Hoofddorp.

    Ton Hofstra Foto

Bierfestival met lokaal tintje

NIEUW-VENNEP Landgoed De Kleine Vennep aan de Hoofdweg 1041 staat in het weekend van 14 en 15 juli in het teken van Hoppig Hoofddorp, een zomers kleinschalig speciaalbierfestival. Op deze tweede editie staan zes lokale brouwerijen klaar om hun aanbod met het publiek te delen. Remco van Staveren organiseert het evenement samen met Gordon Manstra. Zij hebben kennis van zaken want Van Staveren komt uit de drankenbranche en Manstra uit de evenementenwereld.

"Wij vormen een goede combinatie en het festival is een mooie toevoeging aan de bestaande evenementen in Haarlemmermeer", vertelt Van Staveren. "In het hele land vinden bierfestivals plaats, alleen nog niet in onze polder." Maar dit jaar is daar verandering in gekomen. "De eerste editie was begin februari op het Burg. Van Stamplein, want deze periode paste het beste in de lokale en landelijke (bier)agenda. We wilden een ander soort festival neerzetten, muzikaler en kleinschaliger dan de al bestaande festivals. Want als je als bezoeker overal dezelfde brouwerijen ziet, is het niet meer interessant."

In februari stonden er 11 brouwerijen uit 9 provincies op het festivalterrein. "We hebben positieve reacties ontvangen van de gemeente, winkeliers en bezoekers en zijn daarom benaderd om er verder mee te gaan."

Deze editie is in samenwerking met Park21. Van Staveren: "Er staan zes lokale bierbrouwerijen die 30 soorten speciaalbier met zich meebrengen. De brouwerijen zijn BE+ER uit Hoofddorp, De Poort en De Waterwolf uit Nieuw-Vennep, de Princen Brouwerij uit Halfweg, Klein Duimpje uit Hillegom en Troost uit Amsterdam. Alle brouwerijen hebben een connectie met Haarlemmermeer. Zo gebruikt Troost bijvoorbeeld voor één van zijn bieren aardappelen uit Haarlemmermeer."

Wat staat er verder op het programma? "In ieder geval Kaasboerderij Van Wees en Ons Gaan Braai zijn aanwezig, een frietkraam en waarschijnlijk een slagerij. Happy Kids en het Speelkasteel verzorgen het kinderprogramma en een viertal livebandjes, waaronder Bek Vol Zand omlijsten het geheel met blues, jazz en country muziek." Het is ook mogelijk om te kamperen. Voor de campinggasten verzorgt bakkerij Gorthuis een ontbijtje.

Voor wie even geen biertje meer hoeft, maar liever een kop koffie of thee staat Coffee & Cocktail klaar in een omgebouwde brandweerwagen. Ook is er een BOB bar. De ijscoman komt beide dagen langs. Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat geeft een kleine brouwdemonstratie en laat zien wat erbij komt kijken en welke ingrediënten gebruikt worden. Van Staveren: "De opzet van het evenement is echt om het zo lokaal mogelijk te houden. We hopen op een mooie gezellige zomerse editie met lokale bieren en natuurlijk het succes van februari te overtreffen."

Openingstijden: zaterdag 14.00-22.00 uur en zondag 12.00-20.00 uur. De toegang is gratis. Er kan een startpakket voor 10 euro worden gekocht, bestaande uit een proefglas en drie munten. Liever een voordeelpakket? Kijk dan vooraf op www.hoppighoofddorp.nl.