• Arie Baars heeft zojuist de unieke brievenbus onthuld.

    Trudy Witteman

Bijzondere brievenbus bij 50-jarig bestaan Gebr. Baars

LIJNDEN Een fatsoenlijke brievenbus kwam er maar niet. Tot afgelopen vrijdag. Toen werd directeur Arie Baars van het jubilerende bedrijf Gebr. Baars verrast met een uniek exemplaar. Dat zomaar eens de grootste brievenbus van ons land zou kunnen zijn.

De brievenbus is het originele cadeau van medewerkers en relaties van het alom bekende en gewaardeerde bedrijf dat op 31 mei het 50-jarig bestaan viert met een open dag waarop een kleine achthonderd mensen verwacht worden. Ze vertegenwoordigen de uitgebreide en uiteenlopende klantenkring van particulieren tot overheidsinstanties. Plek genoeg op het grote terrein aan de Hoofdweg waar indrukwekkende oranjekleurige grondverzetmachines domineren en waar in oranje polo's gestoken medewerkers vol trots vertellen over 'hun' familiebedrijf dat op 1 januari 1969 werd opgericht door de broers Jan, Kees en Arie Baars en dat zich aanvankelijk bezig hield met het vervoer van stro en bieten.

NOODZAAK Pure noodzaak, vertelt Kees (78) op deze feestelijke dag. Hij is de enige nog levende oprichter. "Onze vader Arie was bouwboer op deze plek en had tevens een loonbedrijf. De aanleg van de Zwanenburgbaan in 1968 kostte hem veel land en tevens de meeste van zijn klanten. Het transportbedrijf van toen dat in 1987 Groenrecycling De Breekhoorn als dochter kreeg, is uitgegroeid tot het prachtige aannemingsbedrijf van vandaag. Later moest het bedrijf veel grond afstaan voor de aanleg van de A5, maar is niet weg te krijgen."

Een cadeau. Maar wat? Dim Schoorl van het gelijknamige constructiebedrijf uit Vijfhuizen en zakelijke relatie, beloofde 'ik ga wel wat maken'. En als Dim dat zegt komt het in orde. Van stukken van een giek, een shovelbak en nog wat zaken knutselde hij een unieke brievenbus. Liefst 2,5 meter hoog. De grootste van het land zoals hij eerder de grootste fiets van ons land maakte. "Andere relaties deden het snijwerk en het spuitwerk. Eveneens belangeloos. Omdat we vinden dat dit een bijzonder bedrijf en Arie een bijzondere vent is. Altijd bereid om te helpen."

VOCHTIGE OGEN Onder ovationeel applaus en met vochtige ogen onthult Arie, zoon van mede-oprichter Arie, het unieke cadeau. "Wat een verrassing en onbeschrijflijk mooi is dit."

Frans Witteman