• Jos van Rooijen

Brands Administratie en Adviesbureau

HOOFDDORP Al ruim 30 jaar is Brands Administratie en Adviesbureau het aanspreekpunt voor vertegenwoordigers uit het MKB. Daar komen, als het aan oprichter Kees Brands ligt, nog heel veel jaren bij. Maar dan wel met misschien wat minder uren op kantoor. Zijn dochter Ingrid gaat namelijk, met een nieuwe collega, verder op de ingeslagen weg. Of, zoals beiden zeggen: met groot te zijn door klein te blijven.

Hij weet het nog precies, Kees Brands. De eerste jaren nadat hij had besloten voor zichzelf te beginnen. Geen groot kantoor, geen neonverlichting op de buitengevel maar wel gewoon 'aan huis'. In een verbouwde zolderkamer waar voldoende ruimte was om te werken en klanten te ontvangen.

Geen grote klanten uit de zakenwereld, maar hardwerkende ondernemers met een eigen bedrijf waar ze soms meer dan 60 uur hun ziel en zaligheid in legden. Voor Brands betekende het administraties op orde brengen die - bij wijze van spreken - aangeleverd werden in schoenendozen. Achterstanden wegwerken en adviezen geven hoe het anders en vooral beter kon. Eigenlijk altijd bereikbaar zijn, want de klanten waren overdag met hún zaak bezig.

"Het was heel normaal dat je 's avonds bezoek over de vloer kreeg om een en ander te regelen", aldus Kees Brands, "want overdag had niemand tijd." En zo bleef het tientallen jaren. Kees: "Je kent je klanten, je weet hoe het werkt. Je wilt gewoon het beste voor ze." Vervolgens: "En vergeet niet dat  de mogelijkheden van toen veel beperkter waren. We begonnen met alleen een telefoon. Geen computer maar alles op papier. Dat is nu, anno 2018, wel anders."

Terugkijkend zijn er ook op andere gebieden veranderingen. De materie bijvoorbeeld is complexer geworden en dan is er nog het contact met 'de belastingen'. Liep je ooit nog gewoon bij een medewerker binnen omdat je daar een goede werkrelatie mee had - dat is nu nog nauwelijks denkbaar. De automatisering en de bereikbaarheid via internet - het is zo anders dan in 1987. En uiteraard is Brands in deze ontwikkelingen meegegaan.

Naast deze ontwikkeling kwam dochter Ingrid in 1999 na haar studie HEAO en een dienstverband bij PriceWaterhouseCoopers bij de zaak. Haar belangrijkste drijfveren hiervoor: de klant helpen, het hele proces begeleiden, kennis delen en advies kunnen geven.Al die ontwikkelingen samen deden Kees vorig jaar besluiten om niet in Zandvoort te blijven waar het ooit allemaal begon, maar op zoek te gaan naar passende kantoorruimte in Hoofddorp. Een logische keuze omdat Ingrid al jaren in Hoofddorp woont. Die ruimte is gevonden aan de Jadelaan 6 op bedrijventerrein Graan voor Visch-Zuid. Met gratis parkeerruimte voor de deur. Op de begane grond is Mazda dealer Hartgerink & Klomp gevestigd.

"Een prima locatie", vinden beiden. "Groot genoeg en voor iedereen prima bereikbaar. Zowel via de weg als digitaal. Hier kunnen we nog jaren uit de voeten. Ook als vader Kees echt afscheid zou nemen van het bedrijf." Een precies tijdstip is nog niet bekend, hij bouwt langzamerhand wat af. Gelijktijdig wordt collega Diana ingewerkt.

"We zijn een klein bedrijf", aldus Kees en Ingrid, "maar dat is meteen ook onze grootte. Er is heel veel kennis en ervaring in huis, we kunnen altijd een beroep doen op specialisten en we kennen onze klantenkring waartoe inmiddels ook de groep ZZP'ers behoort. Voor administratie en advisering blijft Brands hét adres. Ook hier in Hoofddorp."

Brands Administratie en Adviesbureau is bereikbaar via 023 5714065 of info@adm-brands.nl.