• Jos van Rooijen

Eén adres voor goed horen en zien

NIEUW-VENNEP Wat hebben een bril en een gehoorapparaat met elkaar gemeen? Zo op het eerste gezicht niet veel en toch zijn beide met veel succes op één adres te vinden. Om precies te zijn: bij Optiek Kriek die hiervoor nauw samenwerkt met Oorwerk. Een prima samenwerking, vinden Raphael Kriek en Shirley Oedit, die alleen maar winnaars oplevert.

Dat die samenwerking zo goed verloopt, heeft alles te maken met de manier waarop Oorwerk en Optiek Kriek tegen hun werk als audicien en opticien aankijken, aldus Raphael.

"Een bril en een gehoorapparaat mogen dan wel verschillende hulpmiddelen zijn om verschillende doeleinden te bereiken - in de manier waarop we werken zijn er wel veel overeenkomsten. Zo stellen we bijvoorbeeld beide de klant centraal. Schrijven we Service met een hoofdletter S. En we hebben als opticien en als audicien veel kennis in huis terwijl we op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Twee specialisten dus die elkaar prima kunnen aanvullen, want dat blijkt toch regelmatig de praktijk: zodra er iets aan de ogen gaat mankeren, is er niets mis mee om ook even naar de oren te laten kijken."

Zo was het al toen Ed Kriek enkele jaren geleden vanuit Aalsmeer ook een vestiging in Nieuw-Vennep startte onder de naam Ed Kriek Optiek en Hoortechniek en zo is het nog steeds, weet Raphael. Met één groot verschil. In de afgelopen 5 jaar is er heel veel veranderd op het gebied van hoortechniek. Zowel op technisch gebied als op het gebied van regelgeving.

"Dan is het goed om een specialist van Oorwerk in huis te hebben", aldus Raphael, "die exact weet hoe je declareert, wat de mogelijkheden zijn en hoe je formulieren invult. Nog even los van het gehoorapparaat zelf en de kennis die hoort bij het controleren van het gehoor. Naast de samenwerking met de zorgverzekeraars. Dat vraagt heel specifieke kennis en die is er bij Oorwerk. Net zoals die er is zodra het gaat om (het aanmeten van) gehoorbescherming. Beter voorkomen dan."

Het resultaat is één adres voor advies en hulpmiddelen zodra het gaat om goed zien en zodra het gaat om goed horen. Een combinatie waar vooral de oudere generatie mee te maken heeft. "Die profiteert dus optimaal van de samenwerking tussen Oorwerk en Kriek Optiek", aldus Raphael die nog even wijst op een opvallende overeenkomst tussen bril en gehoorapparaat: beide zitten 'in het zicht'. Alleen bij de bril mag die het gezicht bepalen, terwijl bij de ander de techniek zo onopvallend mogelijk gemaakt moet worden. Shirley weet er over mee te praten. "We luisteren heel goed naar de wensen van de klant en samen komen we er altijd wel uit. Want het gehoorapparaat van nu kan heel erg klein."

Aan het moment van de uiteindelijk keus, gaat echter nog wel een heel proces vooraf. Wat zijn de klachten, hoe zit het met het restgehoor, is er iets bekend van oorzaken en nog veel meer vragen. Vervolgens is er het echte hooronderzoek. "Reken daar maar een uurtje voor", zegt Shirley. "Dus zomaar binnenlopen en met een gehoorapparaat naar buiten lopen, zit er echt niet in. Mijn advies is daarom: maak een afspraak. En ben ik er niet, geen paniek. De mensen van Kriek Optiek kunnen die ook inplannen. Net zoals zij ook kunnen helpen bij kleine onvolkomenheden. Dat krijg je als je zo goed samenwerkt op één adres."

Kriek Optiek, Venneperhof 2 in Nieuw-Vennep, (0252) 62 60 36. Open van dinsdag t/m zaterdag. Zie tevens www.edkriekoptiek.nl.

Label:

1