• ROBERTJOORE fotobureua R&M Joore

Eerste lustrum voor Ankh Uitvaartzorg

HOOFDDORP "Ja", zegt Ank Mewafi-de Jonge, "in 2016 bestaat mijn bedrijf vijf jaar. Een mijlpaal, waar ik met de mensen voor wie ik een uitvaart heb verzorgd wel even bij stil wil staan. Hoe precies? Daar denk ik nog over na. Misschien een uitnodiging voor een bijzonder herinneringsmoment? In ieder geval iets dat aansluit bij mijn manier van werken. Wie van mijn diensten gebruik maakt, kan rekenen op een uitvaart die passend is. Dat voelt goed, ook onder verdrietige omstandigheden."

Vijf jaar geleden ging de Hoofddorpse Ank Mewafi van start als zelfstandig uitvaartbegeleidster. Haar bedrijfsnaam inspireerde zij op het Ankh teken, het levensteken van de oude Egyptenaren. "En meteen een mooie combinatie met mijn voornaam." Haar bedrijfsmotto werd: omdat ieder mens anders is…..en dat houdt in, dat zij zich inzet voor een uitvaart-eigen-stijl. "Het traditionele verdwijnt. Mensen zoeken naar een afscheid dat niet alleen bij henzelf past, maar ook bij de persoonlijkheid van degene die ze verloren hebben." Luisteren en meedenken zijn voor haar daarom speerpunten. "Ik zorg en ontzorg. Daarbij wil ik benadrukken dat nabestaanden volledig vrij zijn in hun keuze van een uitvaartondernemer. Een verzekeringspolis, als die er is, betekent doorgaans niet dat je automatisch vast zit aan een bepaald uitvaartbedrijf. Veel mensen weten dat niet.

Verder geldt: praktisch alles is mogelijk. De afscheidsbijeenkomst kan plaatsvinden op een begraafplaats of in een crematorium, maar ook heel ergens anders, zoals in een kasteel of zelfs op het strand. In principe kunnen we in heel Nederland terecht. Voor opbaren zijn er allerlei mogelijkheden: een rouwcentrum, maar het kan ook thuis. Ook voor de keuze van de kist geldt dat alles mag: klassiek, heel modern of iets simpels dat kinderen kunnen versieren. Een uitvaartmand kan ook: het oogt vriendelijk en je kunt zo'n mand prachtig decoreren. Voor de vervoersmogelijkheden kan ik vrije keuze bieden. Bijvoorbeeld de favoriete oldtimer van de overledene. En als hij (of zij) een fervent motorrijder was, dan is een Harley of BMW toch perfect. Waarom niet? Maar ook wanneer men een klein budget heeft, vind ik het belangrijk dat het afscheid bijzonder wordt. En wat ook belangrijk is voor de mensen om te weten is dat ik ze niet alleen emotioneel begeleid, maar ook financieel bescherm.

Ik neem altijd uitgebreid de tijd om wensen te inventariseren. Als iemand weet dat zijn dood dichtbij is, dan kan dit eventueel in een voorgesprek. Bij een onverwacht overlijden maak ik ruimte om mensen weloverwogen te laten beslissen. Het hoeft echt niet allemaal op dag één te worden bepaald. Voorop staat, dat nabestaanden zeggen: deze uitvaart heeft ons een goed gevoel gegeven. We hebben afscheid kunnen nemen zoals wij het wilden. Want niemand wil toch een nummer zijn?"

Ankh Uitvaartzorg, Lindholm 10, 2133 CV Hoofddorp. Tel. 023-5657977 / 06-52065848. Website: www.ankhuitvaartzorg.nl