• Bas, Ilse, Janet en Frans toosten in de werkplaats op de toekomst.

    Trudy Witteman

Familiebedrijf Lavertu viert 50-jarig bestaan: Steenhouwen zit in 't bloed

ZWANENBURG Een halve eeuw in het vak en het overdragen van de steenbeitel aan de volgende generatie. Groot feest bij Lavertu Steenhouwers.

Voor de Zwanenburgers Frans en Janet Maes, hun dochter Ilse en haar man Bas Wildschut is 28 juni een gedenkwaardige dag. Gevierd wordt dat Frans (65) 50 jaar geleden het bedrijf kwam versterken én gevierd wordt dat Ilse en Bas de leiding over het bedrijf krijgen.

Lavertu Steenhouwers is een familiebedrijf met een lange geschiedenis die in 1911 begint wanneer ene J. Lavertu aan de Nieuwe Teertuinen in Amsterdam op ambachtelijke wijze grafstenen en urnen gaat maken. Al snel wordt het daar te klein en in 1920 volgt verhuizing naar de Planciusstraat. De broers Cornelis en Antonius Lavertu leiden het bedrijf. Hun zoons Frans en Toon komen later ook in dienst. Na de oorlog wijzigen de zaken: de broers Lavertu gaan ieder afzonderlijk verder. Cornelis en zijn zoon Frans blijven in de Planciusstraat, Antonius en zoon Toon vestigen zich in Zandvoort. Wanneer in Amsterdam Frans de zaak overneemt is neef Piet Maes de enige werknemer bij Lavertu. Samen met de oude Cornelis Lavertu verrichten zij de werkzaamheden voor het bedrijf.

In 1968 overlijdt Frans Lavertu op 45-jarige leeftijd. Piet Maes neemt de zaak over. Een jaar later komt zijn zoon Frans in het bedrijf. In 1991, na ruim 65 jaar Planciusstraat, moet het bedrijf verhuizen in verband met de uitbreiding van het spoor. Een nieuwe plek wordt gevonden aan de Zuidermolenweg in Amsterdam-Osdorp. In 1996 nemen Piet en Frans het bedrijf in Zandvoort over van ome Toon Lavertu die ruim 60 jaar het ambacht van steenhouwer heeft uitgeoefend. Na ruim 50 jaar is Lavertu Steenhouwers weer één bedrijf.

Piet Maes is 83 als hij in 2010 overlijdt. Zoon Frans, die sinds 1992 directeur is van het bedrijf, heeft samen met zijn vrouw Janet, verantwoordelijk voor de financiële administratie, de leiding over Lavertu Steenhouwers. Na 20 jaar heeft het bedrijf opnieuw te maken met een gedwongen verhuizing. Nu vanwege een vernieuwing van het bedrijventerrein. Ze blijven in de buurt. Sinds 2011 is Lavertu Steenhouwers te vinden aan de Jan Rebelstraat 24.

Sinds begin 2018 is Bas Wildschut (34) werkzaam binnen het bedrijf. In september vorig jaar heeft ook Ilse Maes (28), dochter van Frans, haar intrede gemaakt. Waarmee de voortgang van het familiebedrijf en het mooie ambacht verzekerd is. Frans Maes, vorig jaar 65 geworden, gaat stapje voor stapje afbouwen. Tegelijkertijd neemt de volgende generatie steeds meer taken over. "Eerst de basis maar eens goed onder de knie krijgen om daarna de nieuwe ideeën die er leven, verder uit te werken", kijken Bas en Ilse vooruit tijdens het drukbezochte feest. "Verduurzaming bijvoorbeeld is een interessant onderwerp. Na het ruimen van een graf wordt het monument in veel gevallen tot puin vermalen. Waarom niet opnieuw gebruiken? In tegenstelling tot vroeger komen nabestaanden tegenwoordig met een eigen ontwerp. Leuk is dat. Met de nieuwe technieken is heel veel mogelijk."

Frans Witteman