Flink besparen met BespaarMEERadviseurs

brengen 30.000 euro aan besparingen aan het 'licht'

HAARLEMMERMEER Het team van NMCX, dat is opgeleid om de huidige verlichting bij aangemelde bedrijven in kaart te brengen, heeft na het inventariseren van de eerste tien aanmeldingen al meer dan 30.000 euro aan mogelijke jaarlijkse besparingen aan het licht gebracht.

Energiebesparende verlichting is een maatregel voor midden- en kleinbedrijven waarbij met een kleine investering veel energiekosten kunnen worden bespaard. Om de drempel tot aanschaf te verlagen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is NMCX centrum voor Duurzaamheid voor de zomer gestart met het organiseren van een gezamenlijke inkoopactie.

GEZAMENLIJKE INKOOP 20 tot 40% van de energiekosten wordt bepaald door verlichting. Bedrijven kunnen met energiebesparende verlichting tot wel 80% op de kosten voor verlichting besparen. Het verschil is dus direct merkbaar op de energierekening, en gemiddeld is deze investering binnen twee jaar al terugverdiend. Lieven Andringa, projectleider energie van het NMCX, geeft aan: "BespaarMEER is een project van NMCX, waarbij het mkb wordt geholpen om energie- en dus kosten te besparen. Meedoen is vrijblijvend en eenvoudig. NMCX is een stichting die streeft naar een duurzamer Haarlemmer, en heeft geen financieel voordeel bij deze actie."

AAN DE SLAG Zes medewerkers van NMCX is door een onafhankelijke lichtadviseur opgeleid om de huidige verlichting bij bedrijven in kaart te brengen. Dit doen ze door middel van een met zorg samengesteld inventarisatiedocument. Nadat een bedrijf zich heeft aangemeld, wordt een afspraak gemaakt voor de inventarisatie. Deze gegevens worden gedeeld met een aantal leveranciers, die vervolgens een aanbod opstellen. De verschillende aanbiedingen worden op een goed vergelijkbare manier gedeeld met de bedrijven, waarna ze zelf een overwogen beslissing kunnen maken. De eerste aanbiedingen gaan volgende week de deur uit. Alle geïnventariseerde bedrijven ontvangen een scherp aanbod voor plaatsing van de energiebesparende verlichting.

AANMELDEN Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deze gezamenlijk inkoop en zich nog niet hebben aangemeld, kunnen zich vast aanmelden voor een volgende ronde door een korte e-mail met de contactgegevens te sturen naar info@nmcx.nl. Vooral voor bedrijven met een oppervlakte vanaf 200 m2 zijn de te behalen besparingen interessant. Dit heeft te maken de hoeveelheid lichtbronnen die kunnen worden vervangen door duurzame verlichting.