• Trudy Witteman

Fysiotherapie Berendes 25 jaar

VIJFHUIZEN Het is feest bij Fysiotherapie Berendes. De praktijk bestaat 25 jaar en tijdens de jubileumweek, van 9 tot en met 13 oktober, wordt aandacht besteed aan de stap die Dettie Berendes destijds maakte.

Nadrukkelijk willen Dettie Berendes en haar dochter Anuschka - samen vormen ze sinds 1 mei van dit jaar een maatschap - de Vijfhuizense gemeenschap betrekken bij het jubileum. Een goed doel ondersteunen als dank voor het vertrouwen dat in de praktijk gesteld wordt. Zij kozen voor zorgboerderij De Straalhoeve van Carola van Staaveren waar het erf opnieuw bestraat moet worden om valpartijen van ouderen te voorkomen. De jarige praktijk gaat een steentje bijdragen: tijdens de jubileumweek gaat van elke behandeling een bedrag van 2,50 euro naar dit goede doel.

Terug naar 1992. In dat jaar opent Dettie Berendes in Vijfhuizen haar praktijk voor fysiotherapie in het pand van tandarts De Bruin aan de Mient. Voor de in 1977 afgestudeerde fysiotherapeut gaat hiermee een langgekoesterde wens in vervulling. In oktober 1995 verhuist de praktijk naar Zijdewinde 15. Een hele vooruitgang: praktijk en woonhuis zitten nu onder één dak. Doordat in die tijd nog onderscheid is tussen ziekenfondspatiënt en particuliere patiënt kan slechts deze laatste groep bij haar terecht. Later neemt de nieuwe zorgverzekeringswet het onderscheid weg waardoor iedereen er behandeld kan worden.

Rond 2000 staat Dettie Berendes voor een dilemma. Stellinghof wordt gebouwd, Vijfhuizen breidt behoorlijk uit. Klein blijven of meegroeien en een praktijk worden voor het hele dorp? Ze kiest voor het laatste en verhuist in 2006 naar een nieuw gebouwd pand aan de Liniewal, de huidige praktijk. "Het is een goede stap geweest. Ik ben heel trots op wat ik heb bereikt. Het is inderdaad een praktijk voor het hele dorp geworden", weet ze. Kennis en kleinschaligheid, daar staat Fysiotherapie Berendes om bekend. Patiënten zijn er geen nummer en hebben een vaste therapeut. "Dat schept een vertrouwensband waardoor we samen naar herstel kunnen. Alle zeven therapeuten hebben de juiste drive om mensen te ondersteunen om gezond te leven en klachten te verhelpen. Een patiënt zien opbloeien is de bekroning op ons werk." Bij Fysiotherapie Berendes is een behandeling veel meer dan een behandeling van spieren en gewrichten alleen. "Iedereen heeft een verhaal en omstandigheden. Wij nemen tijd voor een patiënt en proberen ze inzicht te geven op de invloed die ze zelf op hun klachten kunnen uitoefenen."

Het bewegingsapparaat van het menselijk lichaam zit complex in elkaar. De praktijk heeft meerdere disciplines en specialisaties in huis om klachten te onderzoeken en te behandelen. Naast de reguliere fysiotherapie kan men er terecht voor manuele therapie, bekken,- kinderbekken,- oedeem,- en oncologiefysiotherapie. Bovendien worden er, onder begeleiding, groepstrainingen Vitaal 65+, Seniorenfit en fysiosport gegeven. 

Het jubileum wordt op vrijdag 13 oktober afgesloten met van 15 tot 18 uur een open huis. Een ideale gelegenheid om kennis te maken, informatie op te doen over bepaalde behandelingen of te proosten op het jubileum en op de toekomst.