• Marijke van Sluijs wijst graag de weg.

    Robert Joore

Goed zorgen voor je werknemers?

HOOFDDORP Een ondernemer moet ondernemen. En wie dat goed wil doen, moet andere bedrijfsactiviteiten overlaten aan deskundigen. Die kan hij in dienst nemen. Maar als zijn onderneming daar te klein voor is, kan hij expertise inhuren. Bijvoorbeeld bij Pro-arbeid, als het gaat om alles wat aan de orde komt bij het in dienst nemen van werknemers. Marijke van Sluijs wijst graag de weg.

"Ik doe alle personeelszaken", vertelt ze. "Maar daarmee bedoel ik niet werving en selectie, zoals hoort bij human resources. Een klant kan bij ons terecht voor de loonadministratie, voor de aangifte loonbelasting, en voor de begeleiding die hoort bij de zorgplicht voor de mensen die er in dienst zijn. Als er een cao van toepassing is moet je er op letten dat die aan verandering onderhevig kan zijn. En is er geen cao, dan moet er allereerst een goede arbeidsovereenkomst komen. En daarnaast een goede pensioenvoorziening. Pensioen is tegenwoordig 'hot'. Mensen raken er steeds meer van doordrongen dat je je zaakjes, als je wilt stoppen met werken, tijdig geregeld moet hebben. Is er sprake van een bedrijf met een cao, dan is er veel geregeld, vaak ook voor het pensioen. Is er geen cao, dan kan de werkgever zelf iets regelen. Daarbij is een goede verwerking met het salaris en bij het pensioenfonds belangrijk. Dat geldt overigens ook voor advies en begeleiding bij ziekteverzuim en verzekeringen, die vaak heel ingewikkeld kunnen zijn. Niet iedere onderneming heeft die kennis in huis."

Marijke van Sluijs is, zoals ze het zelf omschrijft, iemand van de cijfertjes. "Ik heb een typische bètastudie - chemische technologie - gevolgd. Maar behalve interesse in cijfers, houd ik ook van het omgaan met mensen. En vanuit die combinatie koos ik voor een carrière move in de bedrijfskundige richting. Ik heb een aantal jaren gewerkt als consultant, en sinds 1 oktober ben ik als personeelsspecialist in dienst bij Pro-arbeid, een van de twee 'poten' van Pro-holding. De andere is Pro-admin. Die houdt zich vooral bezig met de financiële administratie van bedrijven. Overigens, klanten van Pro-admin zijn niet automatisch ook klant bij Pro-arbeid en omgekeerd. We bieden onze dienstverlening apart aan, maar het kan vanzelfsprekend ook gecombineerd worden. We zijn tenslotte gevestigd onder één dak, onze bedrijfsactiviteiten liggen in elkaars verlengde, dus is het logisch dat we elkaar ook voor onze klanten ontmoeten.."

PERSOONLIJKE INTERESSE Je inleven in het bedrijf van je klant, meedenken met wat de ondernemer precies nodig heeft, pas als je dat allemaal doet, kun je je klant goed adviseren. Marijke van Sluijs, en ook haar Pro-admin collega's Hans Marcel en Frans, zetten dit bij hun activiteiten centraal "Onze dienstverlening is flexibel. Een totaalpakket, bijvoorbeeld loonadministratie en personeelszaken? Prima. Ondersteuning op onderdelen? Kan ook. Liever alleen advies over P&O vraagstukken? De klant mag het zeggen. Met onze ervaring staan wij graag voor u klaar."

Pro-arbeid, Kruisweg 939-B, 2132 CD Hoofddorp. Tel. 023 3031245. www.pro-arbeid.nl