• Het Graanpakhuis in het hart van het historisch centrum van Vijfhuizen.

    Trudy Witteman

Het Graanpakhuis is een bijzondere plek

VIJFHUIZEN "Het Graanpakhuis is het meest huiselijke restaurant van Haarlemmermeer. Vijf jaar na dato zijn we volwassen geworden." Hij houdt er niet van om met z'n neus in de wind te lopen, maar trots is eigenaar John van Vessem wel. Trots op wat hij de afgelopen jaren heeft bereikt met zijn restaurant Het Graanpakhuis.

"Gastvrijheid in de horeca is heel belangrijk en dat stralen we uit. We zorgen goed voor onze gasten. De sfeer hier is ongedwongen. Vergelijk het maar met thuis wanneer je aan de keukentafel met je vrienden zit te eten." Ook het pand, waarvoor de eerste steen werd gelegd op 25 januari 1913, draagt bij aan de ongedwongen sfeer. Het is een gemeentelijk monument dat aan de buitenzijde tot in de puntjes is gerestaureerd. Tot aan de zogeheten snijvoeg tussen de stenen toe.

Ook binnen is het een en al historie. De 105 jaar oude vloer, de stalen balken met de hijskatrollen, het balkenplafond, de uitgesleten drempels, de wanden waar duidelijk op te zien is dat er vroeger spuitwerkzaamheden in het pand werden verricht. De prachtige bovenruimte is helemaal authentiek gebleven en af te huren voor besloten gelegenheden zoals vergaderingen, recepties en prive dineetjes. Van Vessem heeft het industrieel erfgoed aan Vijfhuizen terug gegeven. Je kunt er terecht voor koffie, lunch, borrel en diner.

John van Vessem houdt van experimenteren, doet gekke dingen en zoekt nieuwe uitdagingen. Onder meer de vrijdagmiddagborrel en de menukaart zijn het bewijs. De verrassende Japanse vitello tonnato met gerookte kalfsmuis, wasabi-mayonaise en zeewier als voorgerecht en het toetje glace ganache zijn toppers. En dat kan eveneens gezegd worden van het hoofdgerecht: biefstuk van de haas met huisgemaakte frites. Herkenbare namen, maar wel met een bijzondere twist. Ook de vegetariërs komen aan hun trekken en dat geldt tevens voor de kinderen. In Het Graanpakhuis wordt gekookt met liefde voor het eten. Een tikkeltje eigenzinnig soms, passend bij het pand en zijn eigenaar.

Tijdens ons gesprek op het zonovergoten terras neemt naast ons een groepje mensen plaats voor een lunch. Van Vessem wordt uitgebreid begroet. Niet met de naam John, maar met Fez. "Zo noemt iedereen mij. Ooit had ik op een feestje een fez op. Mijn bijnaam was geboren", verklaart de drager ervan. Het groepje bestelt eerst koffie. Een van hen stelt zich voor als Jan Ferwerda en meldt spontaan dat hij hier graag komt vanwege het eten en de sfeer die beide zo authentiek zijn. "Een aantal jaren geleden hebben wij met dertig man kerst gevierd op de zolder van het pand. Op het gesteven damast glazen van kristal en een meer dan voortreffelijk diner. Het Graanpakhuis is pure verwennerij."

In het restaurant wordt Munduk koffie geschonken. Koffie van superieure kwaliteit en afkomstig van een plantage op Bali die eigendom is van een vriendengroep waar Van Vessem deel van uitmaakt. Met de winst wordt op Bali geïnvesteerd in onderwijs en gezondheidszorg.

Voor meer informatie en reserveren: www.hetgraanpakhuis.nl.