• Jos van Rooijen

Iris en Joffrey zijn trots op 'Vrienden van Marktzicht

HOOFDDORP Al weer bijna vier jaar geleden gingen Iris en Joffrey Daamen samen aan de slag in hun droomrestaurant. Daar hebben ze nog geen moment spijt van gehad. Toch zijn er veranderingen. Het menu, want het wildseizoen staat voor deur, maar ook de openingstijden.

'

Ze weten het nog precies, Iris en Joffrey, het moment dat ze hoorden dat Marktzicht te koop werd gezet. Ze sprongen bij wijze van spreken een gat in de lucht. Want, beiden al langer werkzaam in de horeca, hadden al meerdere keren tegen elkaar gezegd: als we ooit de kans krijgen hier een restaurant te beginnen, dan gaan we dat meteen doen. "Zoveel historie op zo'n mooie locatie", haalt Joffrey dat moment nog even terug. "Fantastisch dat je die kans krijgt."

Het betekende wel flink aanpakken. Het pand op Marktplein 31 moest namelijk grondig verbouwd worden om te voldoen aan de wensen die beiden hebben zodra het gaat om 'iemand culinair verrassen tegen een betaalbare prijs'.

Voor het historisch pand betekende het onder andere een totaal ander interieur, veel meer licht, een aanpassing van de keuken en een totaal nieuwe menukaart. Wat bleef was de kwaliteit, het op ambachtelijke wijze bereiden van de gerechten en alles vers.

"En wat bleef was het terras", benadrukt Iris, "want dat is toch wel een van de pluspunten van deze locatie: de ruimte buiten. Een beetje zon is al voldoende om hier heerlijk te relaxen na het winkelen. Een wijntje, iets extra's erbij, of voor wie dat wil, een keus uit de vele kleine gerechten. We laten graag zien en proeven wat hier allemaal mogelijk is."

Die keus heeft - hoe kan het anders - een duidelijke link met het seizoen en wie op de kalender kijkt, ziet dat het bijna oktober is: de start van het wildseizoen. "Dit  restaurant heeft op dit punt een rijke historie en daar gaan we uiteraard mee door. Alleen - wel op onze manier. Dus de manier van Vrienden van Marktzicht. Dat betekent bijvoorbeeld meerdere kleine gerechten die we serveren als shared-dining plateau. En er zijn heel veel combinaties mogelijk. Allemaal even smakelijk", aldus Joffrey. "Net als de 30 verschillende losse gerechten à 8,75 euro."

"Het pand staat hier al ruim 150 jaar met onder het dak ruimte voor eten, drinken, feesten en vergaderingen. Dat kan nog heel lang zo blijven, inclusief het verzorgen van besloten diners, feestjes en vergaderingen. Want we kunnen de grote zaal nog steeds in tweeën delen en de kleine zaal heeft zelfs een eigen zij-ingang."

Met zoveel mogelijkheden in huis, betreurt hij het des te meer dat hij en Iris dit niet 6 dagen in de week kunnen aanbieden. Als gevolg van de gezinssituatie is besloten ook op zondag niet open te gaan, naast de maandag dat Vrienden van Marktzicht al gesloten is. "Voor speciale wensen kunnen we altijd kijken wat mogelijk is."

Hij eindigt met goed nieuws: er komt een nieuwe folder met heerlijke voorbeelden.

"Kom langs en laat je smakelijk verrassen", is zijn duidelijke oproep.