• ROBERTJOORE fotobureua R&M Joore

Ischa Swartz: "Ja hoor, we doen ook slangen!"

HOOFDDORP "Je moet nog wel even je fantasie gebruiken, maar de verbouwing verloopt op schema. Als we vrijdag 1 mei open gaan, is alles prima voor elkaar."

Het zijn de laatste aprildagen en dierenarts Ischa Swartz laat zien wat er in het pand in Floriande, waar de Caressa Dierenkliniek wordt gevestigd, allemaal wordt vertimmerd. "Deze nieuwe vestiging is onderdeel van de Caressa Dierenziekenhuizen, zoals die er zijn in Amsterdam, Haarlem en Utrecht. In Hoofddorp praten we over Caressa Dierenkliniek, omdat wij hier geen nacht- en weekendzorg bieden. Wel hebben we ruime openingstijden: iedere werkdag van 8.30 tot 19.30 uur. Is er behandeling nodig buiten die tijden, dan kunnen mensen naar onze vestiging Haarlem. Ze zijn dus altijd verzekerd van 24 uur optimale zorg voor hun huisdier."

Ischa Swartz wist in zijn jeugd meteen, dat hij dierenarts wilde worden. "Ik ben thuis opgegroeid tussen de dieren. We hadden honden en katten, maar ook reptielen, amfibieën, en vogels. Werken met dieren, het was voor mij een logische keuze. Na mijn afstuderen ging ik aan de slag in Rotterdam, waar ik kennis maakte met de Dierenziekenhuis-formule. Die sprak me aan. Na zo'n jaar of vier kreeg ik de kans voor mijzelf te beginnen en dat deed ik in Amsterdam, mijn geboorteplaats. Ik nam de Dierenziekenhuisformule als voorbeeld, het leek me een gat in de markt. In 2004 ging ik van start en het liep direct als een speer, met als gevolg uitbreiding naar Haarlem en Utrecht. En nu zijn we dus ook in Hoofddorp. Een prima locatie. Er is hier voor dieren geen spoeddienst meer, dan is brede dierzorg dichtbij huis prettig. We bieden in Floriande alles: van vaccineren tot opereren. Ja, je kunt hier ook terecht voor röntgenonderzoek en echografie."

Het sterke punt van de Caressa-formule vindt hij de klantvriendelijkheid. "We houden regelmatig enquêtes en dan scoren we boven de 95%, erg hoog dus." Verreweg de grootste hulpvraag betreft honden en katten. Daarna volgen konijnen, cavia's, hamsters en vogels. "We doen, zeg maar, alle huisdieren. Slangen? Jazeker, die ook. Dat dier heeft niet dezelfde aaibaarheidsfactor als een konijntje, maar je ziet ze toch veel als huisdier. Nee, geen gifslangen. Die mag en kun je trouwens niet zomaar als huisdier houden. Overigens, voor de volledigheid, koeien en paarden vallen niet onder onze 'patiënten'."

OPEN DAG De opening van Caressa Dierenkliniek Hoofddorp op 1 mei verloopt min of meer geruisloos, maar Ischa Swartz en zijn team plannen zeker een openingsfeestje. "Op zaterdag 16 mei, met muziek en andere leuke extra's. Tussen 12 en 15 uur is iedereen die met ons wil kennis maken op het Doeverenplein 5a van harte welkom!"

Verdere info, ook voor tarieven: www.dierenziekenhuizen.nl.