• Rob Joore

Kennismaken met de keuken van Afghanistan?

HOOFDDORP "Wat weten Nederlanders van Afghanistan? Vast niet, dat het land zo'n heerlijke, eigen keuken heeft. En dan missen ze veel. Laten wij dit eens oppakken en in deze regio een authentiek Afghaans restaurant beginnen. Onze gasten zullen aangenaam verrast zijn!"

De familie Nooristani, afkomstig uit de gelijknamige provincie in Afghanistan, brengt de keuken van hun moederland naar Hoofddorp. Kayhan, Narges en Fereshta Nooristani zijn gedrieën de drijvende kracht achter restaurant Nooristan, gevestigd aan de Tussenweg 37. Ter oriëntatie: wie van het Polderplein naar de Kruisweg loopt en links afslaat, kan de fleurige bloembaken voor de deur niet missen. "We zijn een familiebedrijf. Kayhan is mijn broer en Fereshta mijn zus" zegt Narges Nooristani, die optreedt als woordvoerster. "Wij zijn zo'n 20 jaar geleden naar Nederland gekomen. Ja, gevlucht. Maar inmiddels helemaal ingeburgerd. Nederland is ons nieuwe thuis. We zijn er trots op dat wij hier als familie een eigen restaurant hebben. Sinds 1 september zijn we open. Iedereen is van harte welkom. Afghanistan proeven in Hoofddorp: prachtig, toch?"

A LA CARTE EN ALL YOU CAN EAT Narges, verantwoordelijk voor een goede gang van zaken bij Nooristan, ontvangt de gasten in een authentiek Afghaanse sfeer. "Wie onze keuken wil proeven, moet ook onze sfeer proeven. Dus zeggen wij: welkom in onze Afghaanse huiskamer. Mooie schilderijen, een prachtige gedrapeerde japon aan de muur, typisch oosterse pantoffels en decoraties, geborduurde zitkussens, kortom een stukje Afghanistan. En voor wie het niet prettig vindt zo laag te zitten: er staan genoeg 'gewone' stoelen."

Restaurant Nooristan is dagelijks geopend vanaf 11.00 uur en Narges en haar team serveren zowel lunch als diner. "Voor de lunch staat er een warm buffet klaar. Alles supervers. Rijst, vlees, salades, soep, en natuurlijk ook vegetarische gerechten. Voor het buffet geldt de formule All you can eat, dus onbeperkt opscheppen voor één prijs: 11,95 euro per persoon. Vanaf oktober tot het met december hebben we een mooie actie: 9,95 euro per persoon.. En wie afrekent krijgt een bon voor 15% korting, te gebruiken als hij terugkomt om bij ons te dineren. Die bonactie loopt overigens maar tot 1 november."

Wie à la carte wil dineren kan kiezen uit een gevarieerde menukaart. "Met typische Afghaanse gerechten, zoals Mantoe. Een gestoomd gevuld pasteitje. Of Ashaak. Dat is een vegetarisch gerecht met allerlei groentes. En denk eens aan Qabuli Palaw. Klinkt exotisch, maar onze eerste Nederlandse gasten hebben er al mee kennis gemaakt. Ze waren enthousiast. Alles wordt geserveerd met rijst, salade, sauzen en Afghaans brood. Een beetje bang voor het onbekende? Vraag dan om een kleinere portie. Geen punt. Liefhebbers van de Indiase keuken zijn bij ons ook welkom, en op onze kaart staan ook kebabs en pizza's. Een glas wijn? Jazeker, binnenkort hebben we onze eigen wijnkaart. En hou je van pannenkoeken? Probeer dan eens een Afghaanse versie. Daar krijg je geen spijt van, zeker weten!"

Restaurant Nooristan, Tussenweg 37, 2132 CS Hoofddorp. 023-5768906. www.nooristan.nl