• Robert Joore

Kindercentrum Babbels nu ook in Liesbos

HOOFDDORP "We zijn er in Liesbos vooral voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. We bieden ze een overzichtelijke wereld, waarin ze omgaan met mensen die ze goed kennen. We zorgen voor een omgeving waar ze weten waar ze aan toe zijn en waar ze geen last hebben van teveel prikkels", zo formuleert Inge den Daas de filosofie achter de jongste aanwinst van haar bedrijf.

Zij nam in 2000 het initiatief voor Kindercentrum Babbels, dat inmiddels twee vestigingen heeft in de wijk Pax en één in Overbos. "Wij bieden opvang aan kinderen tussen de 0 en 12 jaar, met aandacht voor de ontwikkeling van het kind. We hechten veel waarde aan een goede relatie met de natuur en bieden alle ruimte voor creativiteit. Kinderen zijn bij Babbels iedere dag welkom en er is naschoolse opvang tot 18.30 uur. We zijn ook open op de studiedagen van de leraren, op stakingsdagen en tijdens de schoolvakanties. Kortom, als de ouders aan het werk zijn, dan zijn wij hét adres voor wie op zoek is naar een veilig onderkomen voor de kinderen."

Vanuit haar ervaring ontstond het idee te starten met een nieuwe vestiging, die speciaal is gericht op kinderen die het best gedijen in een rustige omgeving waar er meer aandacht voor ze kan zijn. "Veel kinderen raken verloren in een soms te groot geheel. Ik wilde daar met deze Babbels-vestiging een oplossing voor bieden. Rust, regelmaat, aandacht voor het individuele kind, het is vaak net dat extra duwtje dat nodig is om de overstap naar de maatschappij makkelijker te maken. Voor de locatie kwamen we uit in Liesbos, waar we goed konden aansluiten bij de filosofie van basisschool de Klimboom. Kinderen die zich op een gewone school niet goed thuis voelen, kunnen zich daar in hun eigen tempo ontwikkelen. We zijn open sinds oktober 2017."

Vestigingsmanager Mirjam van Hal vertelt erg blij te zijn met de ruimte die er voor Babbels Liesbos beschikbaar is. "Rustig en heel overzichtelijk. Geen lawaai. We werken met groepen van acht kinderen. Dat is veel minder dan bij een 'gewone' opvang, waar gewerkt wordt met een groep van maximaal 20 kinderen. De leidsters zijn gediplomeerde vaste krachten, dus niet een dagje de ene juf en dan ineens weer een paar dagen een ander. Verder hebben de dagen een duidelijk patroon, dat aansluit bij hun wereld. Dat vaste ritme is er ook wat het eten en drinken betreft en daarbij besteden we volop aandacht aan 'gezond en biologisch'."

Ze vertelt enthousiast over alles wat er samen met de kinderen wordt gedaan. "We gaan zoveel mogelijk naar buiten. Beweging is voor elk kind belangrijk en zeker voor onze kinderen. We kijken dan wat we daar voor leuks kunnen doen. Onlangs heb ik nog takken met ze gezocht en ze laten zien hoe makkelijk je daar een pijl en boog van kunt maken. En als we niet naar buiten kunnen - je weet het nooit met ons klimaat - is er meer dan genoeg wat we binnen kunnen doen, waar we een professionele keuken en een technieklokaal ter beschikking hebben. En onze lijst met creatieve activiteiten is te lang om hier op te noemen."

Verdere info: www.kindercentrumbabbels.nl, tel. 023-56 55 766.