• Jos van Rooijen

Laat het je smaken in Arabesque

HOOFDDORP Ze zijn er trots op: de broers Issa en Feras. Trots op hun restaurant Arabesque aan de Kruisweg in Hoofddorp. Volgens beiden dé plek om kennis te maken met de Libanees-Syrische keuken en te genieten van alle speciale gerechten die daar bij horen.

Bijna zes jaar geleden kregen beiden de kans van hun leven om hun horecadroom waar te maken. Aan de Kruisweg, en om precies te zijn aan de parallelweg aan de westkant van de rotonde met die moeilijke naam. Een prima locatie, want goed te bereiken en parkeerplaatsen voor de deur. Er is maar één puntje waar op gelet moet worden: het adres 1033A ligt in de blauwe zone. Maar wie daar aan denkt, kan probleemloos een heerlijke smaakvolle avond tegemoet zien,aldus Issa en Feras.

"Want dat is wat we willen. Bezoekers kennis laten maken met de keuken van het Midden-Oosten. Die is niet alleen bijzonder gevarieerd, dat is ook nog eens één van de gezondste keukens van de wereld. En hier - hier wordt alles vers gemaakt. We laten zelfs bepaalde kruiden uit Libanon en Syrië komen, om er zeker van te zijn dat onze gerechten de originele smaak krijgen. En", laat Issa weten, "we geven onze bezoekers graag tekst en uitleg bij de diverse gerechten."

Een blik op het menu laat al snel zien, dat die diversiteit groot is. Zo is er volop keus uit diverse soepen, salades, voorgerechten en hoofdgerechten (zoals Beyrouth en Damascus. Een pure rondreis door de keuken met mazza's, mixed grill, vis en dessert). En er zijn vlees-  en visgerechten maar ook vegetarische. Er kan rekening worden gehouden met specifieke voedselallergiën (denk aan gluten- of lactosevrij) en er wordt gewerkt met vers brood en verse deegwaren. "Wat er ook gekozen wordt - onze bezoekers mogen erop rekenen dat alles op traditionele wijze wordt klaargemaakt", benadrukt Issa die meteen wijst op de mogelijkheid om voor mazza's te kiezen, in de varianten koud of warm.

"Mazza's zijn kleine gerechten waardoor de bezoeker eenvoudig kennis kan maken met de grote variëteit aan smaken die zo karakteristiek is voor de Libanees-Syrische keuken. Zoet, zuur, of een combinatie ervan. Met of zonder vlees, het kan allemaal." Hij geeft een voorbeeld: de Mazza Zahle. Een combinatie bestaande uit twee salade's, meerdere koude en warme mazza's en vers brood. Allemaal in één keer geserveerd en, hij weet het via reacties van vele bezoekers, een smakelijke manier om de keuken uit het Midden Oosten te leren kennen.

Hij wijst vervolgens op de open keuken (op vrijdag en zaterdag open tot 23 uur, anders 22.30 uur). Die was er al bij de start, in december 2011, en is gebleven tijdens de verbouwing. Wat wel veranderde is de bar (iets kleiner), de keuken (groter dus meer ruimte voor nieuwe gerechten), de aankleding van de muur (een fraaie lichte kleur), de luchtbehandeling (er is airco bijgekomen) en het plafond. Achter in het restaurant heeft de louncheruimte plaats gemaakt voor tafels. Wat bleef is de mogelijkheid om waterpijp te roken. "Alleen voor de gasten", aldus Issa die nog aangeeft dat ook gastvrijheid een natuurlijk ingrediënt is.

Voor meer informatie (zoals de openingstijden) en/of reserveren: www.arabesque-restaurant.nl.