• Jos van Rooijen

Music Maniacs stopt na 110 jaar

HOOFDDORP Zo'n 110 jaar was de winkel hét adres voor gitaren, klavieren, versterkers en aanverwante muziekapparatuur. Deze maand staat het op veel artikelen in duidelijke rode letters: leegverkoop. Music Maniacs in de Grand Passage gaat definitief dicht.

Hij dacht de ideale locatie gevonden te hebben, eigenaar Hans van der Kroft. Een ruime winkel in een fraaie overdekte passage tussen de Kruisweg aan de noordkant en het Polderplein aan de zuidkant, in het centrum van Hoofddorp. Op loopafstand van het Cultuurgebouw met onder andere Podium Duycker en Pier K en 'dus' veel potentiële klanten in de buurt. Goed bereikbaar met de auto. En een redelijk parkeertarief, ook dat nog.

Maar hoe goed de locatie ook was, het mocht niet baten. Music Maniacs gaat dicht. Hoe jammer Van der Kroft het ook vindt.

"Je bent er 40 jaar heel nauw bij betrokken, waarvan 30 jaar als eigenaar. En dan gaat zo'n sluiting je wel aan het hart. Maar het kan niet anders", waarna hij uitlegt waarom er toch voor gekozen moet worden.

"Iedereen heeft het over economisch herstel, maar voor de muziekwereld gaat die nog lang niet op. Als die ooit nog opgaat, want het gaat al jaren slecht in onze sector. Met als zichtbaar resultaat een groot aantal gedwongen winkelsluitingen." Een belangrijke oorzaak daarvoor: kopen via internet.

"Muziekliefhebbers kopen liever via internet, omdat ze denken dat ze dan beter, lees goedkoper, uit zijn. Maar dat zijn ze niet. Onze prijzen zijn namelijk hetzelfde, terwijl de service vele malen beter is. Internet betekent voor ons een dalende omzet, met alle gevolgen van dien."

En dan is er nog de factor muziekonderwijs. "Als je jeugd van nu al niet leert om naar muziek te luisteren en hoe het is om een muziekinstrument te bespelen, dan hoef je de komende jaren ook geen nieuwe klanten in je winkel te verwachten. Als je dat gegeven optelt bij de economische ontwikkelingen, begrijp je waarom er niet of nauwelijks toekomst zit in de winkel en waarom er besloten is deze te sluiten."

Met als resultaat de al eerder genoemde tekst in rode letters: leegverkoop.

Die duurt nog deze maand december. Van der Kroft verwacht in de week tussen Kerst en Oud-en-nieuw de winkel voor het laatst te open. Waarmee een einde komt aan een muziekwinkel die in 1907 startte onder de naam Kiekens. Dat was in Haarlem.

Kiekens werd Zegwaard, waarna in 1987 de naam Music Maniacs werd gekozen. De Smedestraat werd de Ostadestraat die in 2004 werd verruild voor de Kruisweg, nog steeds in Haarlem.

Twee jaar geleden, in december 2015, vond de laatste verhuizing plaats, ook naar een Kruisweg maar dan in Hoofddorp. Het werd een winkelpand in de Grand Passage die nu nog op donderdag (10-17.30 uur), vrijdag (10-17.30 uur) en zaterdag (10-17 uur) open is. De artikelen die er nog zijn, worden tegen sterk gereduceerde prijzen verkocht.

Van der Kroft zelf blijft overigens actief in de wereld van de muziek, via zijn gitaarkabellijn en gitaar-service, maar dan in Gouda.