• Vader en de drie broer Post met het personeel in 2006. Astrid ontbreekt op de foto.

    Henk van Ommeren

Na 70 jaar stop juwelier Post

BADHOEVEDORP Na ruim 70 jaar een begrip te zijn geweest in Badhoevedorp en omgeving worden de activiteiten van Juwelier Post beëindigd. Voor Harry Post en zijn vrouw Astrid, die dit familiebedrijf 41 jaar hebben gerund, tijd om te gaan genieten van hun pensioen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog besloot horlogemaker Piet Post om een juweliersbedrijf te starten. Naast goud, zilver en edelstenen waren cassettes in die tijd heel erg populair. Echter het oude beroep werd niet vergeten, dus ook wekkers en klokken zaten in het assortiment. Schijnbaar had Piet een zwak voor mooie etalages.

Diverse keren heeft hij een prijs gewonnen met zijn bijzondere etalage-inrichtingen. Of dit nu voor de Kerst was of een ander evenement, dat maakte niet uit. Ook bijzondere ontwerpen waren van zijn hand. Zo maakte hij als herinnering aan het 100 jarige bestaan van de Haarlemmermeer een pioniersschop van zilver. Dit kleinood van ongeveer 12 centimeter hoog werd niet alleen verkocht maar ook gebruikt bij bijzondere evenementen.

ACTIEF Piet kreeg drie zonen, die bijzonder genoeg alle drie in een deel van het vakgebied actief werden. Zoon Harry volgde een opleiding als klokkenmaker, maar vond dat niet alles. Hij ging bij collega’s juweliers het vak leren. Uiteindelijk na een detailhandels opleiding ging hij meer de commerciële kant op.

Hij nam het bedrijf van zijn vader in 1977 over. Zoon Frits richtte zich geheel op het klokken maken. Een beroep wat hij nog steeds doet en voorlopig zal blijven doen, ook voor particulieren. Zoon Piet Hein werd de goudsmid van de familie. Ook hij blijft actief in zijn beroep maar dan alleen voor bedrijven. Beide broers van Harry hebben vaak, als zelfstandige, werk voor hun broer gedaan.

VERANDERING Volgens Harry zijn er twee redenen waarom hij en zijn vrouw stoppen: “Het vak van juwelier wordt steeds moeilijker. De basis is wel hetzelfde gebleven, maar de klanten zijn veranderd. De mensen hebben andere wensen als vroeger. Zij willen nu kopen wat in is. Juwelen zijn daardoor meer een modeartikel geworden. Het is te zien in de hele juweliersbranche. Er worden steeds meer zaken gesloten. De tweede reden waarom wij stoppen is omdat er geen opvolgers zijn. Zowel onze eigen kinderen als de kinderen van mijn broers hebben geen belangstelling voor het vak. Zes jaar geleden hebben wij al besloten om te gaan kijken naar het verkopen van de zaak. Wij hebben ons dus aardig voorbereid.”