• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Netwerkbijeenkomst leert: Wijn is smeerolie van de economie

HOOFDDORP Velen kennen hem van de tv, donderdag 16 november was hij in hoogsteigen persoon bij de Beaujolais Borrel van MeerBusiness, CROP en NH Hotel Schiphol Airport: Ilja Gort. Wijnkenner bij uitstek, kasteelbezitter en boekenschrijver. En een begenadigd spreker, die een volle zaal makkelijk kan boeien.

Hij deed dat door, met veel gevoel voor humor, te praten over de rol van wijn, zijn rol als kasteelheer, de verschillen tussen Nederlanders en Fransen en door vragen vanuit de zaal te beantwoorden. Die zaal stond vol ondernemers, die donderdagavond speciaal naar NH Hotel waren gekomen voor de wijnkenner en om te netwerken. "Want", zeiden meerdere bezoekers waaronder wethouder Adam Elzakalai, "ondernemen is een werkwoord. Je moet er wel iets voor doen. Je zichtbaar maken door bijvoorbeeld te netwerken. Dus andere ondernemers ontmoeten, kennismaken en kennis delen en kijken wat je voor elkaar kunt betekenen."

Zichtbaarheid (of beter gezegd onzichtbaarheid) was ook het thema van zijn korte speech waarin hij liet weten dat het gemeentebestuur graag meehelpt om Haarlemmermeer nog ondernemender te maken. Dat doet ze dan vooral in faciliterende zin in Haarlemmermeer zelf. Meer onzichtbaar doet ze dat door in Den Haag te lobbyen tegen maatregelen die in het nadeel zijn van Schiphol en te pleiten voor maatregelen die de bereikbaarheid van Haarlemmermeer juist verbeteren. Het doortrekken van de metro bijvoorbeeld.

Daarna was het aan Ilja Gort om, met gevoel voor humo, de ondernemers meer te vertellen over de rol van wijn (de smeerolie van de economie), zijn ondoordachte (maar wel goed uitgepakte) aankoop van een kasteel en over de presentatie van een nieuw boek.

Daarna was er opnieuw volop gelegenheid om met een wijntje te genieten van de hapjes, andere ondernemers de hand te schudden en een basis te leggen voor nieuwe (werk)afspraken. Hoe (bijvoorbeeld) het Cultuurgebouw vergaderfaciliteiten kan bieden en specifieke dirigeer workshops om meer te leren over managen en bewegen.