Nieuw beweeg-programma in De Estafette

NIEUW-VENNEP Voldoende bewegen is voor iedereen belangrijk. Met name voor de groep mensen die al geruime tijd uit de running is en begeleiding nodig heeft om weer mobiel te worden. SportPlaza Estafette heeft in samenwerking met FysioCuraPlaza een nieuw beweegprogramma 'Verantwoord in Beweging' opgezet dat start woensdag 9 maart.

Ergotherapeut en coördinator Vanja Rutten vertelt: "Veel ouderen lopen het gevaar om geblesseerd te raken en hebben een vergroot risico om te vallen. Je krijgt vanaf een bepaalde leeftijd nu eenmaal sneller last van kwaaltjes. Dit wordt ook gesignaleerd door onze fysiotherapeuten bij FysioCuraPlaza. Naarmate men ouder wordt, wordt er minder bewogen en heeft men doorgaans minder sociale contacten. De stap om te gaan sporten wordt steeds groter, vooral onder gepensioneerden. Met 'Verantwoord in Beweging' willen we mensen helpen om onder deskundige begeleiding op een veilige wijze weer in beweging te komen en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten.

12 WEKEN Het programma duurt 12 weken. Deelnemers krijgen eerst een uitgebreide intake en onderzoek door een (geriatisch) fysiotherapeut. Er wordt een persoonlijk plan gemaakt met een aantal doelen en specifieke fysieke wensen.

"Een keer per week op woensdagmiddag komen alle deelnemers bijeen onder mijn begeleiding in de Estafette. Ik ben hun coach gedurende het traject. De centrale groeps-training wisselt wat betreft inhoud en opzet. We passen het programma aan aan de wensen van de deelnemers. De ene keer zullen we een wateractiviteit doen in het zwembad en de andere keer doen we een beweegactiviteit op muziek in de multifunctionele sportruimte, "vertelt Rutten. De klant bepaalt.

"Het is leuk om samen ergens mee bezig te zijn en elkaar beter te leren kennen. De bedoeling is dat de deelnemers elkaar uiteindelijk ook stimuleren om samen te blijven bewegen. Ook na die 12 weken. Ze zijn dan al een eind op weg geholpen. Ook worden presentaties gegeven die speciaal voor de deelnemers interessant zijn zoals valpreventie."

12- rittenkaart Tevens krijgen deelnemers een 12-rittenkaart. Ze kunnen daarmee zelfstandig kennis maken met alle groepslessen die worden gegeven door SportPlaza en FysioCuraPlaza zoals zumba, spinning, aquarobic, fysiowalking en circuittraining. "De lessen worden gegeven door ervaren professionals, allen in bezit van een EHBO-diploma, " benadrukt Rutten.

'Verantwoord in beweging' is niet bestemd voor revaliderende mensen die vanwege klachten een fysiotherapeut bezoeken. Het gaat juist om de groep mensen die nog geen fysiotherapie nodig heeft. Ons doel is de mensen uit hun isolement te halen en weer vertrouwd te maken met bewegen.

Woensdag 9 maart start het programma. Wees er op tijd bij, het aantal plaatsen is beperkt. De kosten zijn € 175,00 waarvan Z&Z € 150,00 voor haar rekening neemt indien u aanvullend verzekerd bent. Uiteraard kunt u ook bij uw eigen zorgverzekeraar informeren. Meer informatie en aanmelden kan op nummer 088 - 32 70 000.