Oprichter Albert-Jan Smid neemt afscheid Piet Hein Fysiotherapie

HOOFDDORP De man met de gouden handjes. De therapeut die vroeger altijd koffie dronk met zijn patiënten. Met ruim 150.000 behandelingen heeft Albert-Jan Smid menig Haarlemmermeerder onder handen genomen. Maar na ruim 38 jaar Piet Hein Fysiotherapie neemt de medeoprichter afscheid.

Van een houten gebouw met papieren declaraties naar een nieuw praktijkgebouw en de overgang naar digitale verslaglegging. In de bijna 40 jaar dat Piet Hein Fysiotherapie bestaat, heeft medeoprichter Albert-Jan Smid heel wat meegemaakt. "We begonnen met ieder een halve dag werk per week, maar na drie maanden hadden we al zoveel patiënten dat we fulltime én 's avonds moesten werken", blikt hij terug." Toch vergat hij nooit iemand. "Ik kende iedereen bij naam."

Renate Zondag nam in 2013 zijn maatschapsdeel over. Albert-Jan zou als manueel therapeut in de praktijk blijven werken. Helaas moest hij twee jaar geleden onverwacht stoppen. Na een legionella-infectie opgelopen te hebben, bleek in het ziekenhuis dat Albert-Jan ook een aantal herseninfarcten had gehad. "Gelukkig ben ik redelijk goed hersteld, behalve mijn rechterhandfunctie. Ik heb eerst twee jaar in de ziektewet gezeten voordat ik zo ver was om te stoppen. Maar toen ik dát eenmaal besloten had, voelde het ook goed."

Voor de collega's en patiënten is zijn vertrek echter een gemis. "Zijn gedrevenheid, het positieve en sociaal opgebouwde patiëntencontact….. ja, Albert-Jan zorgde wel voor sfeer in de praktijk", vertelt mede-eigenaar Cees Paul. "Samen met zijn maten heeft hij een hele goede basis gelegd waarop wij weer kunnen voortborduren." Zo is er al het nodige op het gebied van modernisering, digitalisering en financiering gedaan en staat een nieuwe vestiging in het Novotel op Beukenhorst-Zuid voor september op de planning.

Daarnaast hoefde er niet lang gezocht te worden naar opvolging. "Die vonden we al snel in Diederik Aertsen, inmiddels ook maat", aldus Cees Paul. Waarmee de teller van therapeuten op 15 staat. "Met daarnaast nog drie assistentes aan de balie en de nodige parttimers. En vergeet de duizenden patiënten niet!" En dat is nu net wat Albert-Jan Smid nog het meeste zal missen: de ontmoeting met zijn patiënten. "Ik heb zoveel van ze geleerd; al die levenswijsheid die ze me meegaven…. Mijn hart ligt hier nog steeds; hoe beter het gaat met de praktijk, hoe beter het gaat met mij."

Afscheidsreceptie Albert-Jan Smid

Om afscheid te namen van Albert-Jan Smid is er bij Piet Hein Fysiotherapeuten op 1 juli vanaf 16.00 uur een afscheidsreceptie. Oud-patiënten, collega's, huisartsen… iedereen is welkom bij de Piet Heinflat 70 in Hoofddorp.

www.pietheinfysiotherapie.nl.