• Jakob Dekker
  • Jakob Dekker

Quick Repair Auto Service

HOOFDDORP Als 21-jarige ondernemer kent Samuel Ruan nu al een succesvolle carrière. Zesenhalf jaar geleden kwam hij vanuit China naar Nederland, leerde in no-time de taal en stortte zich vol overgave op zijn technische studie. Om die reden zit zijn docent Motorvoertuigen van het Nova College, Leo Adema, bij het gesprek.

Adema: "Ik heb Samuel in die jaren begeleid en hem leren kennen als een keiharde werker. Hij vroeg veel, zocht dingen op en verdiepte zich vol overgave in het functioneren van de autotechniek. Als onderdeel van zijn studie doorliep hij zijn stageperiode bij een klein garagebedrijf in Ter Aar. De keren dat ik daar op stagebezoek kwam, zag ik de inzet van Samuel. Bij dat bedrijf regelde hij van alles met de klanten en de overige medewerkers. Echt bijzonder om mee te maken."

Na afronding van zijn eerste studieperiode, waarin hij alles van voor- tot achterbumper leerde, volgde de studie voor APK Keurmeester. Samuel slaagde in 1 keer en met die papieren op zak startte hij zijn eigen bedrijf: Quick Repair Auto Service Hoofddorp. Aan de Paxlaan 10 in Hoofddorp deelt hij een bedrijfsruimte met Galid. Die is verantwoordelijk voor de verkoop van de auto's en Samuel neemt het technisch gedeelte voor zijn rekening. "Dat varieert van APK-keuringen, onderhoud, reparatie van alle merken, bandenservice, accu's, aircoservice, maar ook het uitlezen van de techniek met de testkast. Verder reviseer ik versnellingsbakken en motoren. Inmiddels volgt mijn broer Danny ook de technische opleiding op het Nova College en helpt mij op de momenten dat hij daar de tijd voor heeft."

De liefde voor techniek ontwikkelde Samuel op jongere leeftijd, toen hij samen met zijn vader in een garagebedrijf liep en daar een gedemonteerde motor zag liggen. "Dat maakte indruk op mij en dat heb ik nu omgezet in mijn werk. Daarin kan ik altijd terugvallen op mijn oude docenten, maar ik volg ook nog steeds opleidingen om nieuwe dingen te leren. Zoals het functioneren van hybride auto. Daar ben ik nu mee bezig. Mijn uitdaging is om een defect altijd op te lossen. Pas geleden stond hier een BMW met een probleem waar de dealer niet gelijk uitkwam. Ik ben gaan nadenken over wat het zou kunnen zijn en ben punt voor punt gaan nalopen. Uiteindelijk wist ik het te vinden en kon het herstellen. Een tevreden klant en voor mij een mooie ervaring om mee te maken. Andersom komt ook weleens voor. Mensen vragen zich af of ik het wel bij het juiste eind heb. Dan leg ik het ze in alle rust uit en laat het ze zien of horen. Ik wil ze op die manier overtuigen, dat herstel echt nodig is."

Met de twee bruggen, een remmenbank en de universele testkast kan Samuel alle voorkomende werkzaamheden aan motorvoertuigen uitvoeren tegen alleszins redelijke prijzen. Opvallend is het grote aantal volgers dat hij op zijn Facebooksite heeft. "Dat heb ik bij mijn stagebedrijf geleerd. Wanneer je meer mensen naar je bedrijf wilt hebben, moet je acties bedenken. Via Facebook geven we dan ook regelmatig remblokjes of een oliefilter cadeau en vragen mensen dan iets leuks over ons bedrijf te posten. Dat werkt heel goed en verklaart het grote aantal mensen op Facebook. Er staan ook weleens vervelende berichtjes op, maar dat is van mensen die wij hier nog nooit gezien hebben!", eindigt Samuel.