• Jos van Rooijen

Spaarne Gasthuis gestegen in AD Ziekenhuis Top 100

HOOFDDORP Het Spaarne Gasthuis Hoofddorp is in de 13e editie van de AD Ziekenhuis Top 100 op de 25e plaats geëindigd. Spaarne Gasthuis Haarlem eindigde een paar plekken hoger in de lijst, namelijk op de 18e plaats. Rivas Beatrixziekenhuis uit Gorinchem staat op de eerste plek in de lijst die vandaag in het AD is gepubliceerd.

"Wij feliciteren het Rivas Beatrixziekenhuis uit Gorinchem met deze mooie plaats," zegt Kees Wolse, lid van de raad van bestuur. "De prijs is een eerbetoon die je een boost geeft bij het continue werken aan verbetering van de kwaliteit van onze zorg. Het heeft ons ziekenhuis vorig jaar een steun in de rug gegeven tijdens het fusieproces van onze ziekenhuizen. Wij blijven altijd streven naar beter. Dat zijn wij aan onze patiënten verplicht."

Het Spaarne Gasthuis Hoofddorp steeg zelfs van de 36e plaats naar een 25e plaats. 'De beide locaties van het ziekenhuis scoren onder andere goed op het meten en registreren van pijn na een operatie, de aanwezigheid van een geriater bij de behandeling van kwetsbare ouderen en de zorg bij veelvoorkomende behandelingen als galblaasverwijdering, heupoperaties en het aanbrengen van heup- en knieprotheses. Ook de patiëntenkeurmerken die het Spaarne Gasthuis heeft voor bijvoorbeeld borstkankerzorg ("het roze lintje") en slagaderbehandeling ("vaatkeurmerk") dragen bij aan deze goede notering. Verbeterpunten zijn er ook. Inmiddels is een start gemaakt om de beste werkwijzen van elkaar over te nemen zodat de patiënt dezelfde behandeling krijgt op beide locaties.

Voor deze ranglijst is gebruikgemaakt van criteria die betrekking hebben op medische kwaliteit en criteria die gaan over patiëntvriendelijkheid. De gegevens en criteria voor de AD Ziekenhuis Top 100 zijn onder andere geselecteerd op basis van indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut.