• Jos van Rooijen

Sportvasten geeft je meer energie

HAARLEMMERMEER Het klink wellicht wat tegenstrijdig: vasten en je toch energieker en fitter voelen dan voorheen. Toch kan het, weet Linda Broeren van BBB Bootcamp. Zij begeleidt al weer een aantal jaren vrouwen en mannen die werk maken van hun gezondheid.

Sporten en bewegen was (en is nog steeds) een natuurlijk onderdeel van haar leven. Alleen was dat aanvankelijk nog via een sportschool (dus binnen). Vier jaar geleden begon zij zelf met buiten sporten. De fysieke inspanning in de buitenlucht gaf zo'n vrij gevoel, mentale ruimte en voldoening, dat ze besloot ook andere moeders dit te laten beleven.

Het bleek een gouden greep, want via BBB Bootcamp begeleidt ze nu niet alleen een groep moeders, er is ook een herengroep, een 55+ groep en een Kids groep die samen traint, elkaar uitdaagt en stimuleert. Het doel van elke training is dat je dusdanig moet worden uitgedaagd op je eigen niveau waardoor je sterker, fitter en dus blijer wordt.  Of, zoals je wilt: energieker.

Sportvasten, al weer een aantal jaren geleden ontwikkeld, past prima in die uitdaging. Vandaar dat Linda ook die mogelijkheid wil aanbieden. Niet primair om af te vallen dus, maar om je energieker te voelen.

"Voor alle duidelijkheid: sportvasten is geen nieuw afval- c.q. dieetprogramma om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk af te vallen. Al behoort afvallen wel tot één van de resultaten. Sportvasten is namelijk een combinatie van een, speciaal op de persoon afgesteld dieet en veel sporten. Bij het trainingsprogramma hoort tevens een intensieve begeleiding. In dit geval van mij."

Die begeleiding is geen overbodige luxe, weet ze uit ervaring. Want de door medisch bioloog Remco Verkaik ontwikkelde trainingsmethode vraagt wel om de nodige discipline.

"Door te vasten, het volgen van een strikt dieet en gecontroleerde cardiotraining leer je je lichaam om je oerinstincten opnieuw te activeren. Je switcht van verbranding van suiker naar verbranding van vet met alle positieve gevolgen van dien. Het gevolg is dat je zezelf fitter en energieker voelt en bovendien gemiddeld 2 tot 6 kilo's kwijtraakt!"

Vervolgens: "Sportvasten is een prima oplossing voor wie zich herkent in de volgende punten: behoefte aan zoet eten of móeten eten; te hoog vetpercentage (terwijl je wel gezond en netjes eet); dipjes/wisselend energieniveau gedurende de dag; last van vermoeidheid; het niet (lang) kunnen volhouden van duurinspanningen; behoefte aan koolhydraten tijdens lange inspanningen en langzaam herstel na (zware) trainingen."

Wie kiest voor sportvasten (met afbouwdagen, vastendagen en opbouwdagen) in combinatie met sporten, leert volgens Linda een nieuwe levensstijl te ontwikkelen.

"Het is geen eenvoudige methode. Vandaar die intensieve begeleiding. Maar wel één die deelnemers een heel goed gevoel geeft. Je raakt kilo's kwijt, je voelt je beter en je hebt meer energie."

Voor meer informatie over BBB Bootcamp en sportvasten: www.bbbbootcamp.nl.