Tacoyo: sporten voor je rust

HAARLEMMERMEER Sporten voor je rust. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is toch een rake omschrijving van Tacoyo. Tacoyo is al jaren doeltreffend in de regio. Vanaf deze week start een nieuwe cursus van deze body and mind conditietraining in Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

Eén blik in de sportzaal zegt genoeg. Hier regeert de eenvoud. Geen flikkerende discolampen en geen oorverdovende muziek uit de speakers. De outfit van de deelnemers die hun louter functionele gymmatjes op de vloer hebben uitgespreid, voldoet ook niet bepaald aan de trendy uitstraling van alle heersende fitnessrages. Bij deze training in groepsverband gaat het om de sportieve inhoud, niet om al het gedoe eromheen.

Nanette Elfring, Tacoyo trainer in Hoofddorp legt uit "Tacoyo staat voor Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met Stress. Ten opzichte van het ruime aanbod aan bewegingsvormen in de sportscholen, is Tacoyo uniek door de combinatie van inspanning en ontspanning. Het zorgt ervoor dat pittige oefeningen goed volgehouden kunnen worden omdat er altijd een moment van rust na komt. Tacoyo leert je aandacht te schenken aan je lichaam en eerder bewust te worden van signalen die je lijf geeft."

Ze heeft een hartgrondige hekel aan pasjes, spiegels en spierballenmacho's. "Het gaat er hier niet om of je gezien wordt", zegt Mirjam (43), werkzaam in de gezondheidszorg en moeder van twee kinderen. "Ik doe dit al vier jaar. Waarom? Omdat ik graag een beetje lenig wil blijven en met Tacoyo houd ik mijn rug soepel, blijf ik ontspannen en werk ik ook aan mijn conditie. De muziek is elke week anders en je hebt hier een goede sfeer onder elkaar."

Arjan van der Hoorn geeftal twaalf jaar les in Nieuw-Vennep en vertelt waarom Tacoyo zo goed aanslaat. „Tacoyo is heel toegankelijk. Iedereen kan meedoen en beweegt op zijn eigen niveau. De oefeningen doen weliswaar aanspraak op veel verschillende spieren, maar het zijn bekende bewegingen, vooral overgenomen uit duursporten als zwemmen, langlaufen en roeien. Die herkenbaarheid is belangrijk. Als je na een dag stress op het werk ook nog eens allerlei pasjes van buiten moet leren, is dat niet echt lekker. En als je één les durft te missen, lig je meteen hopeloos achter. Daar word je nou ook weer niet bepaald ontspannen van."

In Nieuw-Vennep zijn de lessen op dinsdagavond in de gymzaal aan Sandestein. In Hoofddorp kan er op donderdagavond getraind worden aan de Skagerrak. Op vertoon van dit artikel of de advertentie zijn de eerste drie lessen gratis. Opgeven voor de lessen in Hoofddorp bijn.elfring@tacoyo.nl en voor Nieuw-Vennep a.vanderhoorn@tacoyo.nl. Meer informatie op www.tacoyo.nl.