• Carmen Meester: - Je stapt IN de vreemde taal. -

    Foto PR

Talenmeesterconcept slaat aan

HOOFDDORP "Weg met grammatica en huiswerk. Leer Engels, Frans of Spaans zoals een jong kind dat doet. Door te luisteren en het dan zelf te proberen. Zonder je een moment af te vragen of je misschien iets fout zegt."

Anja Maas

Carmen Meester kan het niet genoeg benadrukken: iedereen die dat wil, kan een vreemde taal leren spreken en verstaan. Met haar school Talenmeester laat ze dat inmiddels met succes zien. "Het concept is simpel: ga onbevangen aan de slag met de meest gebruikte woorden. Je hebt er heus niet veel nodig om iets duidelijk te maken. En weet je dat je met maar zeven werkwoorden al iets kunt vertellen? Ooit gedacht: ik leer het nooit? Vergeet het. Bij ons lukt het wel."

BEGRIJPELIJKE INPUT Carmen, zelf lerares Spaans, verhuisde in 2018 naar de Kruisweg. De lessen die ze met Talenmeester aanbiedt zijn opgesteld volgens de Begrijpelijke Input-denkwijze en volledig gericht op de praktijk. "Dankzij TPRS Academy heb ik geleerd hoe snel je tot succes kunt komen. Vooral het feit dat je de boeken vol grammatica kunt vergeten, spreekt veel mensen aan. Bij de ouderwetse lesmethoden lag de nadruk vooral op de regels. En o wee als je een fout maakte. Zo'n insteek werkt niet mee, als je tijdens je vakantie in Spanje iets te eten wilt bestellen. Ik heb al zo vaak van mensen gehoord: Frans? Spaans? Ik heb het op school wel gehad, maar ik durf mijn mond niet open te doen, ik klap meteen dicht. Er is bij veel mensen sprake van een flinke drempel en Talenmeester helpt je daar overheen. Hoe? We laten je IN de taal stappen die je graag wilt leren. Vergeet het Nederlands, we beginnen meteen in het Frans of Spaans. En wees niet bang: geen rode strepen als je iets verkeerd zegt. Vrolijke, kleurige stickers met een complimentje zijn veel motiverender. Fouten zijn zo onbelangrijk, de mensen begrijpen je heus wel. Probeer het gewoon. Als een buitenlander iets niet goed zegt in het Nederlands, versta je hem toch ook wel?"

UITBREIDING Talenmeester biedt op het ogenblik lessen Spaans en Frans, maar breidt het lespakket in september uit met Engels en Nederlands. Het lespakket Nederlands is afgestemd op cursisten voor wie Nederlands niet de moedertaal is, maar de tweede, of soms zelfs de derde taal. "Ik hoop na de zomer in Hoofddorp aan de slag te zijn met een team van tien docenten. Sinds de start krijgen we nu wekelijks 150 leerlingen in een vreemde taal aan de praat. De reacties zijn enthousiast. Niets is leuker dan horen: "hier durf ik het, dit zouden ze op alle scholen ook moeten doen."

Talenmeester, Kruisweg 620, Hoofddorp. Tel. 0610064361. E-mail: info@talenmeester.nl. Lessen zomer: zomercursus Spaans (Beginners 1), zomeravondcursus Spaans (vanaf Beginners 2), zomercursus Frans (Beginners 1) www.talenmeester.nl