• Frans Karssing

Uitvaartzorg De Meer

HOOFDDORP "Afscheid nemen van een dierbare….. mensen willen dat op zo'n manier doen dat ze achteraf kunnen zeggen. "Ja, zo was het goed. Zo zou onze moeder het gewild hebben."

Een uitvaart verzorgen vanuit die visie: dat is het doel van Jacco van der Laarse en Jaap van der Maarl, sinds 1 april samen het gezicht van Uitvaartzorg De Meer. "We zetten in op een zo persoonlijk mogelijk afscheid. Anders dan vroeger vinden nabestaanden het vaak fijn om zoveel mogelijk betrokken te worden bij de invulling en uitvoering van de uitvaart. Het afscheid wordt daardoor meer "eigen" en zorgt voor een waardevoller herinnering. In goed overleg met de nabestaanden bespreken wij de wensen en mogelijkheden." Jacco en Jaap, die allebei een jarenlange ervaring hebben in de uitvaartbranche, zijn enthousiast gestart met hun eigen bedrijf. "Met steun en vertrouwen staan wij nabestaanden bij. Wij willen met onze werkwijze het verschil maken."

Een afscheid organiseren waarbij je de overledene de persoon laat zijn die hij of zij was, dat begint voor Jacco en Jaap met luisteren. "We denken mee. De familie weet natuurlijk het beste hoe ze hun dierbare willen herdenken. Vaak heeft degene die gestorven is ook zelf zijn wensen kenbaar gemaakt. Mensen die weten dat hun dood nabij is, houden vaak zelf de regie over hun afscheid. We helpen graag door vroeg wensen en afspraken vast te leggen. Ook het van tevoren adressen verzamelen van degenen die geïnformeerd moeten worden, is praktisch. Niets is zo lastig als haastig moeten uitzoeken waar iemand precies woont, als de rouwbrieven verstuurd moeten worden. En wat het afscheid zelf betreft: tegenwoordig is er heel veel mogelijk. Buiten de wettelijke regels is nee zeggen eigenlijk geen optie. We denken in oplossingen."

De persoonlijke wensen beginnen bij het opbaren. "Lang niet iedereen wil dat hun dierbare gelijk in de kist opgebaard wordt. Het opbaren thuis op bed, wat tegenwoordig steeds vaker gebeurt, is laagdrempeliger, met name voor (klein)kinderen die afscheid komen nemen. Maar we hebben ook onze vaste locaties, zoals bij afscheidscentrum De Cipres in Nieuw-Vennep en bij Uitvaartcentrum & Crematorium Haarlemmermeer. En, daarvan zijn we overtuigd, de details maken het verschil. Die oldtimer-miniatuurauto verwerkt in een bloemstuk op de kist. Het speciale muziekstuk, dat niet direct bij de hand is. Die unieke locatie in het bos voor de uitvaartplechtigheid, kortom, alles wat helpt om de overledene te laten zien als de persoon zoals de mensen hem of haar kenden: wij zorgen ervoor. Ons beroep is een heel dankbaar beroep. Je bent er voor mensen op momenten die heel moeilijk voor ze zijn. Niets geeft dan meer voldoening als je hoort: zo was het goed. Het is gegaan zoals onze vader, moeder, of oma het gewild zou hebben."

Uitvaartzorg De Meer: www.uitvaartzorgdemeer.nl Tel. 06-576 275 40

E-mail: info@uitvaartzorgdemeer.nl