• Justin Brand: - Ik vind dat het vak van fietsenmaker te weinig wordt aangedragen bij leerlingen van het MBO. -

    Annemiek Cornelissen

Vélo Vakmanaward voor Venneper Justin Brand

NIEUW-VENNEP Justin Brand, de kersverse eigenaar van Justin's Fietsservice heeft de Vélo Vakmanaward 2019 gewonnen en dat betekent dat de jonge ondernemer de titel Beste Fietsenmaker van Nederland heeft gekregen. Brand kreeg de kolossale award op dinsdag 22 september overhandigd tijdens de Fietsvakbeurs Vélovak, die werd gehouden van 22 tot en met 24 september in de Evenementenhal Gorichem.

Annemiek Cornelissen

De Vélo Vakmanaward werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd. In mei dit jaar gingen de voorronde voor de tweede editie van start en Justin Brand wist zich te kwalificeren voor de kwart finale, de halve finale en uiteindelijk de finale. De voorrondes vonden plaats bij de Hoofdsponsor van het evenement Juncken Bike Parts in de Fietsen in Ede.

"Dat was een gebeurtenis op zich. We kregen een kennistest en twee praktijkopdrachten in de vorm van een battle. Tijdens deze battle moest je strijden tegen een collega en dat was heel leuk om te doen. Op deze manier kon je zien hoe hij te werk ging en daar kan je alleen maar weer iets van opsteken", aldus Justin Brand, die zeven weken geleden zijn bedrijf is gestart en sindsdien met zijn van reclame voorziene bedrijfswagen door de regio rijdt voor de haal & brengservice van fietsen. Hij repareert de rijwielen in zijn werkplaats, waar nu ook de grote bokaal een prominente plek heeft gekregen. Brand is een jaar of vijf werkzaam geweest bij een baas totdat hij besloot zijn ondernemersschoenen voor de dag te halen.

Van deze beslissing heeft hij geen spijt gehad. "Het liep al goed, maar na het winnen van de award loopt het nog beter. Ik word ook heel veel benaderd om te samenwerken. Dat is goed natuurlijk, ik kan het eigenlijk allemaal nog steeds niet geloven".

Brand is gecertificeerd fietstechnicus en maakt zich hard voor het beroep van fietsenmaker dat volgens hem op het moment aan het uitsterven is. "Ik vind dat het vak van fietsenmaker te weinig wordt aangedragen bij leerlingen van het MBO. Deze leerlingen moeten gewoon meer gestimuleerd worden, zodat dit mooie vak weer in de lift komt".

Volgens Brand was het doel om aan de wedstrijd mee te doen om vooral eerst te kijken hoe goed een ander is, dus soort vakkennis op te doen van andere tegenstanders. "Ik had nooit verwacht dat ik zou gaan winnen, laat staan dat ik in de finale terecht zou komen. Dat is gewoon te gek".

De jonge ondernemer was alleen naar Gorinchem gegaan, dus had geen mensen bij zich om hem aan te moedigen. "Ik heb de overwinning maar in mijn eentje gevierd op dat moment. Uiteraard was ik super trots". Op Social Media werd Brand na de wedstrijd overstroomd met felicitaties. "Dat deed me echt goed, maar verder is er eigenlijk niets veranderd hoor. Ik ga gewoon lekker verder met mijn bedrijf, net als eerst en hoop te gaan groeien. En misschien ontstaat er een keer de mogelijkheid dat ik andere collega's een podium kan bieden om ene dergelijke prijs te winnen. Dat zou wel heel mooi zijn".