• Frans Tol

Verpleeghuis Bornholm bedankt vrijwilligers van de Toko

HOOFDDORP In verpleeghuis Bornholm van Amstelring wonen zo'n 130 bewoners met een chronische ziekte, een handicap of dementie. Vorige week vrijdag was er een barbecue met een DJ voor de vrijwilligers. 'Die werden er met een rode loper koninklijk ontvangen.'

Marianne Velders is de coördinatrice van de vrijwilligers. En dus ook van de vrijwilligers die zich inzetten voor het winkeltje in de ontvangsthal dat de naam 'Toko' meegekregen heeft. "Wij hebben wel zo'n 250 geregistreerde vrijwilligers, maar omdat wij bij de Toko zeven dagen in de week open zijn en iedereen in parttime komt helpen, hebben wij daarvoor meer vrijwilligers nodig. In die groep van vrijwilligers zijn er ook die regelmatig ziek zijn."

Velders geeft daarom aan op zoek te zijn naar vitale 55-plussers en moeders die thuis zitten en graag naast het huishouden iets anders zouden willen doen. "De ervaring van die vrijwilligers is dat hun werk hier zoveel voldoening geeft." Twee actieve vrijwilligers zijn Jan Jansen (73) en Stefan Brouwer (45). Jansen was stratenmaker maar ging zich na een moeilijke periode inzetten als vrijwilliger. "Dat doe ik nu 11 jaar", vertelt Brouwer. "Ik ben hier geïntroduceerd door een journaliste bij wie ik ook een tijd in huis gewoond heb. Ik ben nu vrijwilliger op de bus waarmee wij uitjes doen."

Hij geeft aan dat hij vroeger genoten heeft van het werken voor de geiten van Bornholm. "Die eigenwijze beesten zijn er niet meer. We hebben nu schapen." Ook voelt hij zich nu en dan mantelzorger: "Omgaan met mensen kun je niet leren, dat moet in je karakter zitten."

Stefan Brouwer zat vanaf zijn 17de jaar in de horeca. "Ik was kelner en barkeeper. Dat doe ik hier nog bij feesten en activiteiten. Ik deed eerst ritjes op de bus maar ben na een paar maanden in de Toko gaan werken. Daar ben ik nu 3 à 4 dagen in de week te vinden."

Thea Schönhage (60) coördineert de Toko-vrijwilligers, maakt de roosters en doet de inkoop. "Ik wil gewoon niet dat ons winkeltje dicht is. Vandaar deze oproep. Wie zich wil melden moet weten dat werken hier heerlijk is. Want niemand heeft haast."

Aanmelden als vrijwilliger kan bij Marianne Velders op 023-5549754 of via mvelders@amstelring.nl.