• Dagelijks rijdt Paul Heger heen en weer richting Velden voor verse asperges.

    Frans Tol

'Verser kan het niet!'

LIJNDEN In de loods op de hoek Schipholweg en Hoofdweg zijn afgelopen weken voorbereidingen getroffen voor de verkoop van asperges. In de loods blijkt er nog geen aansluiting op het elektriciteitsnet en kijkend naar de 1 hectare grond naast de loods meldt Paul Heger dat de asperges daar nog niet vandaan zullen komen. "Die gaan pas groeien bij een temperatuur van zo'n 16 à 17 graden. En dat zal pas rond half april zijn", vertelt de Limburger.

DINSDAG SCHILDAG Paul Heger: "Het weer zit nu even niet mee en eigenlijk zijn wij met die verkoop vanaf 29 maart wat aan de vroege kant. Maar ja, het staat nu al enige tijd hier aangekondigd. Dus komen de asperges die wij gaan verkopen vanuit onze verwarmde kas in Velden. Daar is hebben wij 1,5 hectares met leidingen als een soort vloerverwarming zodat de groei daar te regelen is."

Het zijn straks zijn ouders Maria en Wiel Hegers, - die onder de bedrijfsnaam Wipa al 28 jaar in de aspergehandel zitten -, en zijn vriendin Marina die de verkoop op zich gaan nemen. "Zelf rij ik dan elke dag heen en weer naar Limburg om verse asperges op te halen. Die zijn dan bij verkoop maximaal 1 dag oud. Verser dan dat kan dus niet." De verkoop duurt tot 24 juni. Zijn ouders en vriendin verblijven dan door de week in een huisje op een camping in Velsen-Zuid. In de weekends gaan ze dan weer even naar Limburg. Paul Heger meldt dat 80% van de verkoop ook door hen geschild wordt. "De verkoop gaat hier zo goed dat wij eigenlijk elk jaar zo'n 10 tot 15 procent plussen. Daarnaast verkopen wij ook eigengemaakte aspergesoep."

PARTICULIEREN Wat nieuw is, dat is de introductie van Dinsdag Schildag. Dan schillen zij de asperges gratis. Normaal kost dat 1 euro per kilo. De verkoop van aardbeien start vanaf half april. De grond waarvan in Lijnden straks de lokaal gekweekte asperges vandaan komen is zanderig. "Door de mineralen die erin zitten is die uitermate geschikt voor de beste asperges." Die worden in Lijnden bovendien uitsluitend verkocht aan particulieren. "Marktkooplui, winkeliers en restauranthouders kunnen onze asperges kopen op de markt in de Jan van Galenstraat in Amsterdam bij de groothandelaren Van der Spijk en Rustenburg."

Paul Heger is enthousiast over de klanten die naar Lijnden komen. "Wij hadden dat niet verwacht, maar de mensen zijn hier ontzettend vriendelijk. Wij hebben zelden zo'n gastvrij volk meegemaakt. Daarom ook vinden mijn ouders het geweldig om hier weer te gaan verkopen. Die kijken er echt al naar uit." Bovendien wil hij nog even kwijt hoe gezond het eten van asperges is: "Jammer is dat jongeren de smaak van asperges nog niet ontdekt hebben. het zijn dus juist oudere mensen die de smaak echt waarderen. Weet je, die asperges reinigen je hele lichaam."