• Bram Versteeg: 'Laten we eerlijk zijn, we kunnen en willen niet zonder bomen leven.'

    Frans Tol

Versteeg Boomverzorging richt zich nu ook op particulieren

ZWAANSHOEK Aan de Spieringweg 1135 is op een fors terrein van wel 13.500 vierkante meter al 22 jaar het Boomverzorgingsbedrijf van Bram Versteeg gevestigd. Bram Versteeg is in Elswout tussen de bomen geboren.

"Ik heb bij wijze van spreken het leven met bomen met de paplepel ingegoten gekregen.Wij zijn in 1984 met dit bedrijf voor boomverzorging aan de andere kant van Zwaanshoek op 1016 begonnen." Versteeg werkte tot nu vooral voor overheidsinstanties, maar wil zich nu ook meer gaan richten op particulieren.

BOOMVERZORGING In hun advertentie accentueert Versteeg Boomverzorging het nut van leven in een omgeving met veel bomen. "Bomen geven zuurstof, houden de grond bij elkaar, kunnen soms zelfs wel 1.000 jaar worden en de bladeren verkleuren prachtig in de seizoenen. Laten we eerlijk zijn: we kunnen en willen niet zonder ze. Daarom zijn wij van Versteeg er om die bomen goed te verzorgen."

Dat verzorgen houdt vooral het op tijd snoeien in. Snoeien zorgt ervoor dat bomen gezond blijven en een duurzaam leven tegemoet zien. Afhankelijk van de situatie wordt er dan ingezet op begeleidend snoeien (waarbij er voor gezorgd wordt dat de laagste takken minimaal 4,5 meter boven de grond hangen), of innemend snoeien waarbij de te zwaar of te groot wordende takken weggehaald worden.

ZIEK Maar het kan ook gebeuren dat afscheid genomen moet worden van een boom omdat die ziek geworden is, in de weg is gaan staan of gewoon weg moet omdat er een weg aangelegd moet worden. En daarom is Versteeg ook volkomen uitgerust voor het rooien van bomen, het versnipperen van de takken en het uitfrasen van de wortels. "Maar wij leveren ook nieuwe bomen, planten of verplanten die en kunnen die ook volgens contract verzorgen. Daarvoor hebben wij naast die versnipperaars en wortelfrasers ook hoogwerkers. En onze vijf medewerkers zijn kundige zagers en klimmers. Nieuwe bomen komen van kwaliteitskwekers in Boskoop en Zundert. Die klussen en boomleveranties doen wij dus ook bij particulieren."

Bram Versteeg wijst op enkele grote klussen die zijn boomverzorgingsbedrijf gedaan heeft. "Het Laantje van Alverna in Haarlem, het Huis te Manpad in Heemstede, en het van Nispenpad in Hillegom. Als bomen zoals essen, kastanjes of eiken ziek worden moeten die echt weggehaald worden. Dat is specialistisch werk waarbij voor ons geen boom te groot is. Maar wij doen ook graag kleinere klussen in Aerdenhout of Bloemendaal voor particulieren."

OFFERTES Daaruit blijkt dat Bram Versteeg zich niet alleen richt op de gemeente Haarlemmermeer. Medewerker Berry Verbeek doet het kantoorwerk van offertes en rekeningen. "Wij leggen naast parken en plantsoenen, doen bosexploitatie en chippen biomassa, maar wij leggen ook tuinen aan." Er wordt overigens sinds kort geen open haardhout meer geleverd.

Versteeg Boomverzorging aan de Spieringweg 1135 in Zwaanshoek is te bereiken via 023-5855312 of 06-50604241. Meer informatie staat hier.

Frans Tol